OHRABRUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Čak 77 odsto Austrijanaca želi da ostane u EU!
Foto: AP

pozitivan stav

OHRABRUJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Čak 77 odsto Austrijanaca želi da ostane u EU!

Austrija -

BEČ - Iako se međunarodna zajednica, zbog učešća evrokritičke Slobodarske partije (FPÖ) u novoj vladi kancelara Sebastijana Kurca zabrinula za evropsku sudbinu Austrije, velika većina Austrijanaca ipak je za ostanak njihove zemlje u EU.

Aktuelno istraživanje Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE) pokazuje da čak 77 odsto želi ostanak zemlje u EU, a svega 15 odsto je za istupanje. Direktor OeGfE Paul Šmit ocenio je da je ovako visoka podrška zbog Bregzita i prošlih američkih izbora.

Od aprila prošle godine pozitivan stav prema članstvu u EU konstantno porastao i to za čak 17 odsto. Istovremeno je za pola smanjen broj pristalica istupanja Austrije iz EU. Pre nešto više od godinu i po, 31 odsto se izjašnjavao za izlazak Austrije iz članstva Unije.

"Iako Austrijanci mnogo toga kritikuju u EU, oni cene da budu deo evropske porodice, posebno u vreme kada je međunarodno okruženje sve nestabilnije", istakao je Šmit.

Pozitivno na stav Austrijanaca prema EU se odražava dobra ekonomska prognoza i činjenica da je pod kontrolu stavljena migraciona tematika.

"Debata o evropskoj budućnosti zamenila je od mnogih prognoziranu debatu o raspadu EU", konstatovao je Šmit.

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track