SUKOB U NOVOJ AUSTRIJSKOJ VLADI: Ko zastupa zemlju u Briselu - kancelar ili ministar spoljnih poslova
Foto: Profimedia

brzo

SUKOB U NOVOJ AUSTRIJSKOJ VLADI: Ko zastupa zemlju u Briselu - kancelar ili ministar spoljnih poslova

Austrija -

Iako su koalicionim sporazumom Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca i Slobodarska stranka (FPO) vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea dogovorile da nadležnosti oko EU prelaze iz Ministarstva spoljnih poslova u kabinet šefa vlade postoji spor između ove dve ustanove.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel, koju je na ovo mesto postavila FPO, kazala je bečkom dnevniku Prese da nadležnost nad zastupanjem u Briselu ostaje pri njenom ministarstvu, a to isto zahteva i ministar u kabinetu kancelara Gernot Blimel.

Blimel, koji je iz redova OVP, rekao je austrijskom radiju Oe1 da je nadležnost za zastupanje Austrije u Briselu prešlo na kabinet kancelara.

On, kao ministar za Evropu, zadužen je, kako tvrdi, za pripreme sastanaka evropskih saveta.

Tim je, kako je objasnio, uspostavljena normalnost koja postoji i u drugim evropskim zemljama.

Bečki dnevnik Standard upitao je portparola vlade Petera Launski-Tifentala, koji je kazao da Ministarstvo spoljnih poslova ima samo ulogu "česnika" u izradi austrijskog stava po pitanjima EU.

Prema njegovim rečima kabinet kancelara je nadležan za sva osnovna pitanja koja se tiču EU, kao i koordinaciju austrijskog stava, te i pripremu za predsedavanje EU u drugoj polovini iduće godine.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako je dodao, zaduženo je za bilateralne odnose sa članicama EU i zemlje koje nisu članice Unije.

To je, kako je naglasio predviđeno zakonom o ministarstvima, koji stupa na snagu 8. januara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track