ŠEFICA AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE: Iran mora da poštuje pravo na demonstracije
Foto: Printscreen YouTube/ServusTV

NEĆE DA SE MEŠA, ALI

ŠEFICA AUSTRIJSKE DIPLOMATIJE: Iran mora da poštuje pravo na demonstracije

Austrija -

BEČ - Pravo na demonstracije u Iranu mora biti ispoštovano, kao i pravo na slobodno izjašnjavanje, poručuje šefica austrijske diplomatije Karin Knajsl.

Ona je za Esterajh kazala da ne želi da se meša u unutrašnje stvari Irana, ali da njeno ministarstvo budno prati stanje i da je izdalo upozorenje za putovanje u tu zemlju.

foto: AP

Protesti u Iranu

Na pitanje da li se može govoriti o nemešanju kada se ubijaju demonstranti, Knajselova je odgovorila da je pročitala izveštaje i prema kojima su demonstranti pucali na policajce.

"Svakako pravo na demonstracije i slobodno izjašnjavanje mora biti poštovano", podvukla je ona.

Kada je reč o Turskoj, naglasila je da je i dalje stav Austrije da moraju biti prekinuti pristupni pregovori EU sa tom zemljom.

"Taj zahtev se nalazi i u programu vlade. Želim sa Turskom da negujem bilateralne odnose. Već sam razgovarala sa mojim turskim kolegom i u toku je novi početak", objasnila je Knajslova. Takođe je istakla da stoji iza svoje izjave da je dogovor o izbeglicama sa Turskom glupost.

"Stojim iza toga. Dozvolili smo da (turski predsednik Redžep Tajip) Erdogan bira ko može da dođe, a ko ne", kritikovala je šefica austrijske diplomatije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/ServusTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track