EVROPSKI MEDIJI: Koliko će zarazna biti austrijska migraciona politika u 2018. godini?
Foto: EPA/Christian Bruna

Promena pravca

EVROPSKI MEDIJI: Koliko će zarazna biti austrijska migraciona politika u 2018. godini?

Austrija -

Dolazak na vlast krajnje desnice u Austriji podigao je nekoliko obrva u EU, a nova koalicija između Narodne stranke kancelara Sebastijana Kurca i antimigracione Slobodarske partije, na putu je da ospori migracionu politiku bloka, upozorava danas "Juronjuz".

Na portalu evropske televizije tvrdi se da Austrija planira da sprovede akciju protiv izbeglica i smanji njihove beneficije, te postavlja pitanje "koliko će biti zarazna politika te zemlje?"

"Postoji tendencija ka relaksaciji odnosa sa tim strankama. Tako da, malo po malo, mogli bismo da vidimo da se uspostavljaju savezi, prvo na nacionalnom nivou, a onda, zaista polako, to bi moglo da dovede do saveza na nadnacionalnom i evropskom nivou", rekao je Bendžamin Bijard sa Katoličkog Univerziteta u Levenu.

"Juronjuz" dodaje da se migrantska politika EU već pokazala kao neuspešna u četiri zemlje Višegradske četvorke: Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj, koje su glasale protiv obaveznih kvota za preraspodelu izbeglica.

"A Beč je spreman da uspostavi snažnije odnose sa zemljama Višegradske četvorke. Gledajući ka 2018, to bi mogao da postane veliki problem za EU, jer je njen cilj nova migraciona politika, dok unapređuje solidarnost sa zemljama južne Evrope", zaključuje "Juronjuz".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: EKSKLUZIVNA ISPOVEST ZATVORENIKA! Zašto su poslednji dani ubice iz Rakovice ledili krv u žilama cimerima iz CZ?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja