AUSTRIJA I SLOVAČKA JOŠ MUKU MUČE SA MIGRANTIMA Knajselova: Izbegličke kvote nisu rešenje, treba tražiti zlatni srednji put!
Foto: Printscreen YouTube/ServusTV

Susret u komšiluku

AUSTRIJA I SLOVAČKA JOŠ MUKU MUČE SA MIGRANTIMA Knajselova: Izbegličke kvote nisu rešenje, treba tražiti zlatni srednji put!

Austrija -

BRATISLAVA - Austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl izjavila je danas u Bratislavi da ni za Austriju preraspodela izbeglica u Evropskoj uniji (EU) po kvotama nije dobro rešenje i da treba tražiti zlatno srednje rešenje.

"Mislim da će se o tome dalje diskutovati. Potrebno je naći ravnotežu, zlatan srednji put, rešenja koja se neće ograničiti samo na kvote", kazala je Knajselova nakon razgovora sa slovačkim državnim sekretarom Ivanom Korčokom koji dok je ministar Miroslav Lajčak u UN obavlja dužnost šefa slovačke diplomatije.

Austrijska ministarka kazala je da će za rešenje migracijske krize biti potrebno doneti paket mera gde će se u obzir uzimati i to kako se štite granice, koliko zemlje ulažu u borbu protiv nelegalne migracije u Libiji a pohvalila je i pomoć koju je Slovačka po bilateralnom dogovoru pružala Austriji da u slovačkom centru za izbegice u Gapčikovu migranti čekaju da li će im biti odobren austrijski azil ili ne.

.

Karin Knajsel porekla je danas da Austrija ima ambicije da proširi Višegradsku grupu a upozorila da ni na strani Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske koje preko višegradske četvorke koordiniraju svoje stavove u Evropskoj uniji nema takve volje da im se pridruži Austrija.

Knajslova i Korčok razgovarali su okvirno i o austrijskoj želji da ograniči isplatu porodičnih dodataka za decu koja žive u domovini a njihovi roditelji rade u Austriji.

"To je nešto što razmatramo u okviru fer politike na evropskom nivou. Želeli bi opšteevropsku indeksaciju, ali detalje ćemo prepustiti ministrima rada i socijalnih pitanja", kazala je danas ministarka.

Ivan Korčok upozorio je da Slovačka insistira da u tim rešenjima njeni državljani koji rade u Austriji ne budu diskriminisani.

"Želim otvoreno da kažem da očekujemo da se striktno primeni princip nediskriminacije. Naši građani koji rade u Austriji a rade legalno izdvajaju doprinose u austrijske fondove. Zato očekujemo da se na odgovarajući način reši i isplata iz tih fondova", rekao je Korčok.

U Slovačkoj je posebno ocenjeno to što je austrijska ministarka u svoju prvu inostranu posetu došla baš u Slovačku.

Kurir.rs/Tanjug

Printscreen YouTube/ServusTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track