TURSKI  MINISTAR PRETI AUSTRIJI Čelik: Odgovorićemo na sve neprijateljske aktivnosti!
Foto: printscreen profil.at

odnosi sve zategnutiji

TURSKI MINISTAR PRETI AUSTRIJI Čelik: Odgovorićemo na sve neprijateljske aktivnosti!

Austrija -

BEČ - Ministar za Evropu Turske Omer Čelik oštro je kritikovao novu austrijsku vladu, posebno Slobodarsku partiju Austrije (FPÖ) i najavio kontramere u slučaju poteza zvaničnog Beča protiv Ankare.

Čelik je, u intervjuu bečkom nedeljniku Profil rekao da je FPÖ, koja se u opoziciji pozicionirala kao stranka protiv Turske, negativna prema islamu, ali i antisemitska stranka, to jest orijentisana protiv migranata i ksenofobična, sada došla na vlast u Austriji.

"Nedostatak mera, koje su evrospki političari preduzeli pre 17 godina kada je FPÖ pod Jergom Hajderom prvi put ušla u vladu, dokazuje da je desničarsno-ekstremistička politika u EU postala uobičajena", naglasio je on.

Čelik je ocenio da jačanje desničarsko-populističkih partija vodi ka udaljavanju od mirovnog projekta Evrope. To, kako kaže, predstavlja najveću pretnju po EU, a ne muslimani ili migracija. To što austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahteva prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom, prema njegovim rečima stvara rizike po budućnost Evrope.

"Ako Austrija bude preduzimala mere protiv Turske, bez uzimanja u obzir da je Turske evropska sila i demokratija, onda treba da zna da bi mogli pokrenuti slične inicijative. Turske će kao suverena država odgovarati na sve neprijateljske aktivnosti", poručio je Čelik.

U koalicionom programu nove vlade jasno stoji da Austrija neće dati pristanak prijemu Turske EU i da će tražiti saveznike za konačno obustavljanje pristupnih pregovora sa Ankarom u korist potrage za novim konceptom evropsko-turskih susedskih odnosa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Profil.at

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! ISTORIJSKI SUSRET U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJE! Evo šta Srbija može da očekuje od posete japanskog premijera!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja