AUSTRIJA NEĆE NUKLEARKU U KOMŠILUKU: Tužiće Evropsku komisiju zbog izgradnje mađarske elektrane!
Foto: printscreen Facebook

čvrst stav

AUSTRIJA NEĆE NUKLEARKU U KOMŠILUKU: Tužiće Evropsku komisiju zbog izgradnje mađarske elektrane!

Austrija -

BEČ - Austrijska vlada donela je odluku da podnese tužbu protiv odluke Evropske komisije da se nastavi izgradnji nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Ministarka poljoprivrde i zaštite životne sredine Elizabet Kestinger najavila je da će Austrija podneti tužbu protiv proširenja mađarske nuklearke.

Nuklearna energija, prema njenim rečima, nije nikakav održiv oblik proizvodnje struje i nikakav odgovor na klimatske promene.

Kestinger je najavila da će zvaničan Beč da se bori za svoj stav, podvukavši da je zbog velikog broja članica EU koje su se odlučile da ne proizvode nuklearnu energiju upitno da li je podsticanje izgradnje nuklearnih reaktora u zajedničkom interesu.

Austrija uz to, kako kaže, sumnja da je bilo kršenja procedure pri dodeli posla.

Evropska komisija je prošle godine dala zeleno svetlo za korišćenje državnih sredstava Mađarskoj za proširenje nuklearke. Mađarska planira da to proširenje sprovede iz ruskog kredita od preko 10 milijardi evra.

Inače Austrija se pre više decenija odredila protiv nuklearne energije i taj stav brani i unutar EU, zalažući se za zatvaranje nuklearnih elektrana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track