DONJA AUSTRIJA BIRA NOVU VLAST: Kurcova stranka cilja da zadrži apsolutnu većinu
Foto: Profimedia

izbori

DONJA AUSTRIJA BIRA NOVU VLAST: Kurcova stranka cilja da zadrži apsolutnu većinu

Austrija -

U pokrajini Donja Austrija danas se održavaju pokrajinski izbori, prvi izbori od promene vlasti na saveznom nivou, "nestanka" Zelenih iz parlamenta i prelaska Socijaldemokratske partije (SPO) u opoziciju.

Predizborna kampanja bila je obeležena aferom oko knjige sa nacističkim pesmama jednog desničarskog studentskog udruženja, čiji je član uprave nosilac liste Slobodarske partije Austrije (FPO) Udo Landbauer, stranke sa kojom na saveznom nivou vlada Narodna stranka (OVP) Sebastijana Kurca.

Dan pred izbore predsednik Austrije Aleksander van der Belen založio se za ostavku Landbauera, a i nosilac liste OVP i predsednica pokrajine Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner isključila je mogućnost bilo kakve saradnje sa kolegom iz FPO.

Inače OVP je na prošlim izborima osvojila 50,79 odsto glasova, a sada se prognozira da neće moći da ponovi apsolutnu većinu.

Naime na čelu stranke, a i pokrajine došlo je do promene pošto se iz političkog života povukao višedecenijski guverner pokrajine Ervin Prel.

SPO je u toj pokrajini bila na drugoj poziciji sa 21,57 odsto glasova, a FPO sa svega 8,21 na trećoj poziciji, ispred Zelenih koji su pre pet godina osvojili 8,06 odsto glasova. Oko 1,4 miliona glasača ima prilike od 6 do 17 časova da preda svoj glas.

Donja Austrija je prva od četiri pokrajine koja u ovoj godini bira novu vlast, pošto će do aprila građani Tirola, Koruške i Salcburga imati priliku da glasaju za svoje pokrajinske skupštine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja