BALTIČKE ZEMLJE JAČAJU VEZE SA BERLINOM: Milijarde evra ulažu u brze pruge!
Foto: Youtube /LRT

Cena sitnica

BALTIČKE ZEMLJE JAČAJU VEZE SA BERLINOM: Milijarde evra ulažu u brze pruge!

Planeta -

Baltičke države potpisale su u utorak sporazum o gradnji visokobrzinske železničke linije koja će ih povezati sa Berlinom i zapadnom Evropom.

Procenjuje se da će projekt Rail Baltica, koji bi na kraju mogao region da poveže i sa Finskom i drugim nordijskim zemljama putem podvodnog železničkog tunela, koštati pet milijardi evra.

"Moramo da jačamo svoje odbrambene kapacitete", rekao je letonski premijer Maris Kucinskis na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kolegama iz Estonije i Litvanije u Talinu.

Projekat će povezati Talin sa Berlinom preko Varšave do 2025., a trebalo bi da ga sufinansira EU.

"Kao Poljak, shvatam koliko je ovaj projekat važan, ne samo za baltičke države nego i za celu Evropu i prema tome možete računati na mene", rekao je predsednik Evropskog veća Donald Tusk, koji je takođe bio prisutan na potpisivanju sporazuma.

Rukovodilac projekta Baiba Rubesa rekao je da će se države učesnice projekta nadmetati za evropska sredstva i da se nadaju da će EU pokriti 85 odsto troškova.

Estonija, Litvanija i Letonija imaju železničke pruge iz sovjetskog doba. Zajedno imaju samo šest miliona ljudi i nadaju se da će im nova železnička linija otvoriti nove prilike na području trgovine i logistike.

Ali, kritičari upozoravaju da bi projekat mogao biti preskup odnosno da bi mogao i štetno da utiče na okolinu jer će pruga prolaziti kroz netaknute šume i močvare.

(Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja