BATINE SU BILE NAGRADA: Poslednji dani zaklanog novinara, islamisti mučili metodom CIA
Foto: Reuters

Fizička i mentalna tortura

BATINE SU BILE NAGRADA: Poslednji dani zaklanog novinara, islamisti mučili metodom CIA

Planeta -
Njujork tajms rekonstruisao je poslednje dane ubijenog novinara Džejmsa Folija

Pre nego što su mu odrubili glavu, američkog novinara Džejmsa Folija (40) su nedeljama zlostavljali. Sirijski džihadisti su nad njim vršili lažne egzekucije, premlaćivali ga i izgladnjivali.Od turobnog Folijevog ubistva 19. avgusta, islamisti su na isti način ubili izraelsko-američkog novinara Stivena Sotlofa i dva američka humanitarca Dejvida Hejnsa i Alena Heninga. "Njujork tajms" je rekonstruisao poslednje nedelje života Folija i otkrio kakve su fizičke i mentalne torture trpeli on i drugi zatočenici Islamske države.Islamisti su Folija i Džona Kentlija, koji je i dalje u zarobljeništvu, prvobitno držali u tekstilnoj fabrici blizu Alepa pod optužbom da su špijuni. U Folijevom laptopu su navodno našli fotografije američkih vojnika koje je ovaj uslikao u Iraku i Avganistanu, u kojima su videli "slike koje glorifikuju američke krstaše".

Folija su najviše čuvala trojica islamista poreklom iz Velike Britanije koje su zbog toga zvali "Bitlsi" i koji su, po rečima svedoka, uživali u mučenjima, govoreći zarobljenicima da su bili "nestašni". Neko vreme, Folija i ostale držali su u podrumu dečje bolnice u Alepu, pre nego što su se ova trojica pridružila Islamskoj državi i prebacila zatvorenike u grad Raku, prestonicu ove organizacije.

Početkom ove godine u ćelijama u tom gradu džihadisti držali 23 talaca iz 12 država, od čega 19 muškaraca u ćeliji od 20 kvadrata, a četiri žene u drugoj. Ekstremisti su hteli da za njih izvuku otkup i naterali su sve zarobljenike da im daju mejlove rodbine. Kada mu je postalo jasno da su tamničari stupili u kontakt sa njegovom porodicom, Foli je navodno bio ubeđen da će američka vlada ispregovarati njegovo oslobađanje.Folijeva porodica kasnije je saopštila da je Islamska država tražila 100 miliona dolara za njegovo puštanje na slobodu, ali da je politika vlada SAD i Britanije da odbija razgovore oko otkupa. Prema zvaničnicima tih država takva politika spasava živote, jer su njihovi građani otmičarima tako manje atraktivni.

Prema navodima "Njujork tajmsa", islamisti su taoce oblačili u narandžastu odeću i vršili nad njima vid mučenja poznat kao "voterbording", kako bi to nalikovalo na metode koje su ispitivači CIA koristili u početnim godinama takozvanog rata protiv terorizma. Najgore su prolazili upravo britanski i američki zarobljenici, a posebno Foli kojeg su najviše zlostavljali.

Ponekad bi taoci za ceo dan dobili samo šolju hrane. I dok su se drugi svađali među sobom, Foli je navodno delio hranu i ćebe sa drugima, pokušavajući da očuva moral talaca. Do juna je ukupno 15 od 23 talaca razmenjeno za novac, a prosečna vrednost otkupa bila je dva miliona evra. Ostali su samo Amerikanci i Britanci. Tokom leta Specijalne snage SAD pokrenule su tajnu kopnenu operaciju za njihovo oslobađanje, ali se napad na rafineriju na severu Sirije pokazao kao uzaludan. Džihadisti su zarobljenike već odveli negde drugde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track