TAJNE PEDOFILSKE GRUPE NA FEJSBUKU: Razmenjuju slike dece i pišu najgore gadosti!
Foto: Kurir

Istraživanje BBC-a

TAJNE PEDOFILSKE GRUPE NA FEJSBUKU: Razmenjuju slike dece i pišu najgore gadosti!

Planeta -
LONDON - Pedofili se koriste tajnim grupama na Fejsbuku kako bi razmenjivali slike dece, javlja BBC i pojašnjava da postavke na toj društvenoj mreži omogućuju otvaranje grupa čije sadržaje mogu da vide samo članovi, dok su ti sadržaji nevidljivi za sve ostale korisnike.

Engleska poverenica za decu En Longfild tvrdi da Fejsbuk ne čini dovoljno za nadzor tih grupa i zaštitu dece, ali FB tvrdi da je istrajan u uklanjanju "sadržaja koji ne bi smie da bude tamo".

Istraga BBC-a je pokazala da postoji niz tajnih grupa na FB koje su otvorili muškarci zainteresovani za seksualne odnose s decom, a među njima je i jedan osuđivani pedofil koji se nalazi u registru seksualnih prestupnika.

Grupe imaju nazive koji jasno upućuju na njihov sadržaj i obiluju pornografskim i vrlo sugestivnim slikama dece. Korisnici ispod njih objavljuju seksualno eksplicitne komentare.

"Pronašli smo stranice specijalizirane za slike devojčica u školskim uniformama propraćene opscenim komentarima", javlja BBC.

Članovi pedofilskih grupa na Fejsbuku "materijale" kradu iz blogova i modnih kataloga, a često sami tajno snimaju jecu na javnim mjestima. Fejsbuk tvrdi da fondacija Internet voč radi na popisu internetskih stranica sa sadržajem seksualnog iskorišćavanja dece i ako se ijedna pronađe na FB-u automatski se ukida.

BBC, međutim, tvrdi da nije baš tako i da su u jednoj tajnoj grupi pod nazivom "slatke školarke" pronašli sliku 10-godišnje devojčice ispod koje su bili komentari "njam, njam" i drugi prostački komentari, ali FB je odgovorio da to ne predstavlja kršenje "standarda".

BBC je FB prijavio jednu celu grupu s neprimerenim sadržajem od 20 fotografija dece, nakon čega su korisnici sami uklonili neke slike, dok je FB sklonio samo četiri.

BBC je osim o tajnim grupama pedofila na Fejsbuku obavestio i Nacionalnu agenciju za zločine. Na FB postoji mogućnost otvaranja grupa koje su javne, zatvorene i tajne.

(Jutarnji.hr/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track