BEG IZ PAKLA: Rudari u Australiji podigli grad ispod zemlje zbog VRELINE!
Foto: Profimedia

Najčudnije mesto na planeti

BEG IZ PAKLA: Rudari u Australiji podigli grad ispod zemlje zbog VRELINE!

Planeta -

Rudari u Australiji nisu mogli da izdrže ekstremno visoke temperature danju i niske noću, pa su odlučili da svoje domove naprave u nekadašnjim rudarskim oknima

SIDNEJ - Gradić Kuber Pedi u južnoj Australiji jedno je od najčudnijih mesta na planeti - ceo je smešten ispod zemlje, i to u starim tunelima rudnika opala.

Retko imaju goste... Podzemni pab
Retko imaju goste... Podzemni pab

Temperature na površini su paklene - zimi oko 35, a leti čak i 50 stepeni Celzijusovih - pa su rudari shvatili da im je bolje da od vreline pobegnu u rudarske tunele koje više ne koriste. Tu su napravili domove za svoje porodice, a ispod zemlje imaju barove, restorane, kao i pet crkava, od kojih je jedna i srpska Crkva Svetog Ilije.

Navikli na zidove od zemlje... Spavaća soba u Kuber Pediju
Navikli na zidove od zemlje... Spavaća soba u Kuber Pediju

Magična crkva

Grad osnovan još 1915. godine smatra se svetskom prestonicom opala, koji se ovde vadi u velikim količinama. Upravo zbog toga što opal donosi finu zaradu, grad nije siromašan, a stanovi, iako napravljeni u tunelima, imaju sve što i svi moderni stanovi širom sveta.- U Kuber Pedi sam došla slučajno - dok sam vozila kamper pustinjom, usred potpune nedođije, pukla mi je guma. Dok sam menjala gumu, primetila sam reklamu s natpisom „podzemni bar“. Rešila sam da vidim šta se to nalazi pod zemljom i tu sam naišla na neverovatnu pravoslavnu crkvu. Prošetala sam crvenim tepihom te bogomolje i osetila nešto nadrealno i magično. Nikog nije bilo unutra, ali je gorelo osam sveća i sve je bilo besprekorno čisto. Shvatila sam da tu ima pravoslavaca i rešila sam da ih upoznam, da shvatim ovaj gradić - priča Tamara Merino, italijanski fotograf.
Bez gužve... Glavna ulica
Bez gužve... Glavna ulica

Mesečeva površinaKako kaže, odlučila je da u gradu provede neko vreme.- Kuber Pedi te na prvi pogled prevari. Deluje kao grad duhova. Međutim, nije tako, mesto je misteriozno i mračno, ali je istovremeno svetlo i prelepo. Ipak, ljudi su prilično zatvoreni i trebalo je vremena da se naviknu na mene i otvore se. Prvih pet dana sam lutala ulicama na površini i nisam srela ni jednu jedinu osobu, tek šestog dana sam upoznala Nemicu Gabi, koja se tu doselila šest godina ranije i koja me je upoznala sa ovim novim svetom - objašnjava Merinova.Kako kaže, oči su joj se brzo navikle na život u podzemlju.- Površina iznad grada je neverovatno nalik na Mesečevu površinu, nema ničega sem peska, a ispod zemlje se vodi neverovatan, fascinantan život.

StanovništvoOD ABORIDŽINA DO GRKA I SRBAU gradiću Kuber Pediju, prema popisu, ima svega 1.695 stanovnika, a među njima najviše je Australijanaca, pa slede Grci, Englezi, Nemci, Srbi i Hrvati, kao i Aboridžini. Pravoslavci su među brojnijim vernicima i ima ih 162, dok je katolika 318. Ipak, u tunelima ispod australijske pustinje najviše ima ateista - 344.

SnabdevanjeVODA PUTUJE 240 KILOMETARANajveći problem za život u starim rudarskim tunelima je snabdevanje vodom, ali je i to rešeno - tečnost koja život daje stiže u Kuber Pedi iz podzemnog izvora udaljenog 240 kilometara od samog grada.

Pustara... Površina grada
Pustara... Površina grada

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja