BELA KUĆA RAZMATRA PONOVNO BOMBARDOVANJE ASADA: Keri za upotrebu sile, Obama protiv
Foto: Reuters 3 Septembar

Razdor

BELA KUĆA RAZMATRA PONOVNO BOMBARDOVANJE ASADA: Keri za upotrebu sile, Obama protiv

Planeta -

U sredu će se u Beloj kući ponovo na dnevnom redu naći tema američkih vojnih udara na režim sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Najviši američki zvaničnici ponovo razmatraju ideju intervencije u Siriji, međutim, kako prenosi Vašington post, male su šanse da Barak Obama odobri ovu akciju.

Već nedeljama se među bezbednosnim agencijama SAD govori o novim rešenjima za okončanje krize u Alepu, gradu gde je i počeo rat u Siriji.

Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters

Prošle srede, čelnici Stejt departmenta, CIA i ministarstva odbrane diskutovali su o ograničenim vojnim udarima na Asadov režim kako bi se sirijski predsednik naterao da "plati za kršenje primirja i ratne zločine".

Detalji sastanka su poverljivi, međutim izvor Vašington posta kaže da će operacija uključiti bombardovanje sirijskih puteva krstarećim raketama i drugim oružjem dugog dometa. Jedan od zvaničnika je čak predložio da se bombardovanje sirijskh polložaja izvrši bez znanja javnosti, pa bi se tako zaobišlo uplitanje UN i Bele kuće koja i dalje zvanično ne odobrava ovu akciju, prenosi list.

Foto: AP
Foto: AP

Kako se navodi, predsednik Obama nije voljan da američke snage deluju u Siriji kao što je nekada zagovarao.

Američki državni sekretar Džon Keri, sudeći po audio snimku koji je prošle nedelje procurio u javnost, zalaže se za upotrebu sile u Siriji, međutim, kako se požalio, navodno nema podršku vojske SAD za to.

"Mislim da samo tri, četiri osobe u administraciji traže upotrebu sile i ja sam u toj raspravi poražen" čuje se na snimku Keri, objavio je Njujork Tajms.

Alep, Foto: AP
Alep, Foto: AP

Za sada, među najvišim američkim zvaničnicima nema konsenzusa povodom toga kakav predlog će se naći na stolu Barake Obame u sredu. Jedni se zalažu za vojne udare, drugi ne.

U međuvremenu, razaranja u Siriju, pogotovo Alepu, sve su veća.

KERI ZAPRETIO: Spremni smo da prekinemo odnose sa Rusijom zbog Sirije

LJUDI BEZ RUKU I NOGU, DECA U STRAŠNIM MUKAMA: Zamislite klanicu! U Alepu je mnogo gore!

(Washington post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja