BESNI RAT SAD I RUSIJE! TRAMPOV ULTIMATUM PUTINU: Ili si sa nama, ili ratujemo!
Foto: AP, Fonet

Svet na ivici: Zastrašujući ultimatum američkog predsednika ruskom

BESNI RAT SAD I RUSIJE! TRAMPOV ULTIMATUM PUTINU: Ili si sa nama, ili ratujemo!

Planeta -

Reks Tilerson doneo je juče u Moskvu zahteve Donalda Trampa da se Vladimir Putin prikloni SAD ili da se svrsta uz njihove neprijatelje

MOSKVA - Američki predsednik Donald Tramp juče je ruskom kolegi Vladimiru Putinu poslao ultimatum - da izda sirijskog predsednika Bašara el Asada i prikloni se SAD ili da se svrsta uz američke neprijatelje, s kojima je moguć i rat.

Ultimatum je juče u Kremlj doneo američki državni sekretar Reks Tilerson, inače nosilac ruskog Ordena prijateljstva i optuživan da je Putinov čovek u Vašingtonu.Šta je važno mrtvimaTilerson je u ime svog šefa objavio ultimatum Rusiji kojim traži da se „svrsta na stranu SAD ili da se prikloni Iranu, ekstremističkoj grupi Hezbolah i Asadu“.- Nejasno je da li Rusija nije ozbiljno shvatila svoju obavezu da Siriju očisti od hemijskog oružja ili je samo nesposobna za to. To, međutim, mrtvima nije važno. Ne možemo da dozvolimo da se to ponovi - rekao je Tilerson.SAD se, kako je naveo, nadaju da će Rusija odustati od podrške Asadu.- Svima nama je jasno da vladavini Asadove porodice dolazi kraj - rekao je Tilerson, koji bi danas trebalo da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.Novi lažni napadiMinistarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su u ovom trenutku rusko-američki odnosi najgori od završetka Hladnog rata. Osim toga, Putinove izjave ne ukazuju da je spreman da popusti i odbaci svog saveznika Asada.- Imamo informaciju da SAD spremaju nove raketne napade u Siriji, uključujući južno predgrađe Damaska, a postoje i planovi da se izlažiraju novi napadi hemijskim oružjem. Sve ovo podseća na 2003, kada su Amerikanci pokazivali navodno hemijsko oružje nađeno u Iraku. Sve se završilo unišenjem zemlje, jačanjem terorizma i pojavom Islamske države - rekao je Putin.Ruski politički analitičar Vladimir Ardaev za Sputnjik je rekao da Rusija ne reaguje dobro na ultimatume.- Povlačenje iz Sirije bilo bi jednako kapitulaciji i znatno bi oslabilo položaj Rusije na Bliskom istoku, nema nagrade koja bi to nadoknadila - rekao je on.

PREOKRET Nemački ekspert za Bliski istok tvrdi TURSKA DALA BOJNI OTROV TERORISTIMASavetnik Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke za pitanja Bliskog istoka i arapskog sveta Mihael Liders smatra da je napad nervnim gasom na stanovnike Han Šejhuna u Siriji podmetnut sirijskoj vladi.- Postoji velika verovatnoća da je Turska isporučila teroristima grupe Al Nusra nervni gas te su tako teroristi mogli da ga upotrebe kako bi naveli svetsku javnost da je reč o zločinu sirijskog predsednika Bašara el Asada - tvrdi Liders, nekadašnji urednik nedeljnika Cajt.

AnalizaDušan JanjićIGRA ŽIVACAOdnosi se zaoštravaju! Amerika, zbog dogovora sa Kinom ima malo bolju poziciju i misli da može da postavlja ultimatume. Ovo je diplomatska igra živaca! Mislim da do direktnog sukoba neće doći. Ovo je zaoštravanje pred globalni dogovor - kaže Dušan Janjić, politički analitičar.Zoran DragišićRUSKI ČOVEKAmerika je jasno kazala šta očekuje od Rusije i ispod kojih granica neće ići, te da u suprotnom ne može biti savezništva i poboljšanja odnosa. Ovim pada ona propaganda Rusije da je Tramp ruski čovek - ocenjuje Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.Aleksandar RadićDEMONSTRACIJA SILEU istoriji uvek postoje iracionalni momenti. Ovo je situacija koja treba da dokaže da Tramp može i hoće da vodi agresivnu politiku, a Putin je tu da mu se suprotstavi. Obe strane sada demonstriraju silu - kaže Aleksandar Radić, vojni analitičar.

SVET TONE U HAOS: Tramp i Putin na ivici NUKLEARNOG RATA!

Šokantno

MAGAZIN STARS SAZNAJE: Čolin život kao drama!

U današnjem izdanju magazin Stars ekskluzivno otkriva zašto se supruga legendarnog Čole ne pojavljuje u javnosti.

Pevač otkriva tamnu stranu popularnosti i priča o neprijatnostima kroz koje je prolazio.

Saznajte detalje raskida Nemanje Buhe i Katarine Grujić, zašto je srpska diva Jelena Karleuša u panici kao i o razlozima zbog kojih Goca Tržan ne može da zatrudni.

Uzbudljive vesti sa srpske estradne scene saznajte svake srede u Starsu, najtiražnijem magazinu o poznatima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track