BESNI RAT U TURSKOJ, ZAROBLJENO 2.500 SRBA: Haos u celoj zemlji!
Foto: Reuters

Dramatično

BESNI RAT U TURSKOJ, ZAROBLJENO 2.500 SRBA: Haos u celoj zemlji!

Planeta -

BEOGRAD - Na ulicama Turske besne sukobi između vojske i pristalica predsednika Tajipa Redžepa Ergogana, posle jučerašnjeg vojnog udara! U zemlji je haotično stanje, a obe strane tvrde da imaju kontrolu u državi!

BEOGRAD - Vesti o državnom udaru koji je sinoć izvela turska vojska šokirale su svet jer su međunarodni zvaničnici, sudeći po prvim reakcijama, smatrali da takvi događaji pripadaju prošlosti.Džejms Ker Lindzi, stručnjak za pitanja Turske i Balkana s prestižne Londonske škole ekonomije, kaže za Kurir da vojni udar u Turskoj ne može da bude povezan s masakrom u Nici jer su za takvo angažovanje vojske potrebni meseci planiranja.- Iznenađen sam jer sam bio siguran da je vreme vojnih udara u Turskoj prošlo. Vojska je dugo bila veoma striktna po pitanju očuvanja sekularizma, ali su mladi oficiri shvatili da nemaju šansu protiv politike koja se sve više islamizirala. Mnogi su je i podržavali, ali ipak je ostalo dosta starijih oficira koji su se držali zakletve i usprotivili se takvom vođenju države. Kad su shvatili da Erdogan postaje opasan, rešili su da to prekinu - kaže Lindzi.Vesti iz Ankare zatekle su i državnog sekretara SAD Džona Kerija.- Nisam upoznat s detaljima. Nadam se da će se u Turskoj uspostaviti mir, stabilnost i kontinuitet - rekao je Keri.Inače, pres-službe Bele kuće i Stejt departmenta saopštile su da u ovom trenutku ne raspolažu dovoljnim brojem informacija i da prate šta se dešava u Turskoj.Generalni sekretar UN Ban Ki Mun apelovao je na mir u Turskoj, saopštio je njegov portparol, navodeći da UN nastoje da rasvetle situaciju u toj zemlji.- Generalni sekretar pažljivo prati razvoj događaja u toj zemlji - rekao je portparol, dodajući da je Ban Ki Mun upoznat s pokušajem puča u Turskoj.Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini kazala je sinoć da je u kontaktu s delegacijom EU u Ankari i pozvala na očuvanje mira u Turskoj i na uzdržanost i poštovanje demokratskih institucija.Francuske vlasti pozvale su svoje državljane koji borave u toj zemlji da ostanu u kućama jer se „ozbiljna stvar“ događa u Ankari i Istanbulu, a britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je „vrlo zabrinut“ zbog događaja u Turskoj i da britanska ambasada pomno prati razvoj situacije.

Zarobljeno u 2.500 srpskih turista

Tačan broj srpskih turista u Turskoj nije bilo moguće dobiti do zaključenja ovog broja, ali prema nezvaničnim informacijama, oko 2.500 Srba blokirano je tokom dešavanja u toj zemlji, saznajemo od turističkih radnika.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić rekao je za Kurir da u ovom trenutku nemaju nikakve zvanične informacije o našim turistima u Turskoj i da se to tek može znati danas u prepodnevnim satima.

- Ovog trenutka nemamo komunikaciju s našim predstavnicima u Turskoj. Koliko znam, i društvene mreže i internet su u prekidu. Naši turisti su uglavnom van mesta na kojima se sve to dešava. Daleko su, ne verujem da tu ima nekih problema po naše turiste - rekao je Seničić.

Izvor iz Ambasade Srbije u Turskoj rekao je za Kurir da je teško znati bilo šta u vezi s našim državljanima u Turskoj jer je sinoć nastala velika konfuzija, ali veruje da su dobro.

- Naši građani uglavnom žive u Istanbulu, nema ih mnogo u Ankari, gde su ova dešavanja. Ovde je nastala prava konfuzija - rekao je izvor.

ReagovanjaLamine DijaraOvde u Antaliji je sve mirno. Ne oseća se nikakva tenzija, i eto mene uskoro u Beogradu Muamer ZukorlićNema takve opasnosti. To je unutrašnje pitanje Turske. Imaće implicitni uticaj na region, politički, ali bezbednosni uglavnom ne. Videćemo danas stepen uspeha državnog udara, ali nema osnova Srbiju sa ovim povezivati.Igor MilanovićOno što su mi rekli pre nekoliko minuta jeste da je vojska zauzela sve mostove, aerodrom i izvela tenkove na ulicu. Nikome nije jasno šta se tačno dešava tamo i ko trenutno ima vlast u Turskoj.

Sanda Rašković IvićMislim da vojska nije reagovala na to što se Erdogan izvinio Putinu. Turska je počela da skreće od sekularizma putem islamističke države, i to je nešto što je Erdogan ukinuo, a vojska je na tragu Erdoganove politike, odnosno ona baštini tu politiku i verujem da se zato to dogodilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track