BEZ BLAGOSLOVA ZA TRAMPA: Predsednik SAD i papa Franja se neće sresti u Rimu
Foto: AP

Nije tražio posetu

BEZ BLAGOSLOVA ZA TRAMPA: Predsednik SAD i papa Franja se neće sresti u Rimu

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp neće se sresti sa papom Franjom sledećeg meseca u Italiji tokom samita G7 jer to nije ni tražio.

Tramp, za koga je papa Franja rekao da "nije hrišćanin", ako želi da izgradi zid ka Meksiku, treba da bude na sastanku sedam najbogatijih zemaljaa krajem maja.

Dva čoveka imaju suprotne stavove o migrantima, izbeglicama, klimi i kapitalizmu. Tramp je papine kritike nazvao sramotnim.

Predsednici SAD su se često kada su posećivali Italiju ili Evropu sastajali sa čelnikom najveće hriščanske crkve u svetu. Jedan od njih - Džon Kenedi je i sam bio katolik. Džordž Buš se sa papama sastao čest puta.

"Situacija može da se promeni u narednih 6 nedelja, ali to sada ne izgleda realno", rekao je agenciji Rojters izvor iz Vatikana. Navodi se da Bela kuća nije kontaktirala Vatikan kako bi se organizovao sastanak dva lidera.

Bez obtiza na razlike u mišljenima pa se sastaje sa liderima zemalja kada to zatraže.

Papa Franja je bio u SAD 2015. godine i neće skoro putovati u tu zemlju.

Prošle goidine je kardinal Piter Turkson blizak saradnik pape je pozvao Trampa da sluša "glasobve nezadovoljstva" kada je ukinuo zakone o okolini koje je donela administracija Baraka Obame.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

(Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track