BIČEVALA LOGORAŠE I NA NJIH PUŠTALA IZGLADNELE PSE: Ovo je najbrutalnija čuvarka Aušvica
Foto: Profimedia

Tamna strana istorije

BIČEVALA LOGORAŠE I NA NJIH PUŠTALA IZGLADNELE PSE: Ovo je najbrutalnija čuvarka Aušvica

Planeta -
Žene čuvari u nacističkim logorima nisu toliko poznate kao muški čuvari, ali to ne znači da su bile manje okrutne.

Većina njih nije pobegla pravdi, pa su pogubljene nakon rata kao ratni zločinci, a jedna od najgorih bila je Irma Griz, čuvar u logorima Aušvicz i Bergen-Belsen.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zvali su je "Hijena", a ponekad i "Lepa zver", a nadimak je zaradila zbog brutalnih metoda koje je primenjivala na logorašima. Svedoci su na suđenju ispričali kako je ljude znala tući dok ne bi pali mrtvi.

Njen "zaštitni znak" bilo je bičevanje kožnim bičem. Logoraše bi mlatila po goloj koži dok ne bi popucala.

Griz je bila i prilično poremećena. Dolazila je iz porodice koja je imala istoriju duševnih bolesti. Majka joj se ubila i to tako što je popila kiselinu, nakon što je doznala da je suprug vara sa sobaricom.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako nije bila baš inteligentna, sa 14 godina je napustila školu i učlanila se u nacističku mladež "Ligu nemačkih devojaka". Vrlo brzo se svidela vođama, pa je 1942. postala čuvar u Aušvicu.

Bila je poznata po tome da je nakon što bi izbičevala zatvorenike volela da mastrubira dok bi ih lekari previjali od povreda koje im je zadala.

Osim toga, u logoru je imala i brojne ljubavne afere sa stražarima. U jednoj od tih afera ostala je trudna, ali je naterala jednog logoraša, koji je inače bio lekar, da obavi abortus.

O Irmi su na suđenju nakon rata svedočili brojni bivši logoraši, koji su ispričali kako je na njih znala puštati svoje agresivne i izgladnele pse.

Irma Griz je osuđena na smrt vešanjem, a njeno suđenje trajalo je 53 dana.

(sutra.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja