BILA JE SIGURNA U POBEDU, A ONDA JE USLEDIO SLOM: Evo kako je Hilari izgubila!
Foto: Reuters

Brojke ne lažu

BILA JE SIGURNA U POBEDU, A ONDA JE USLEDIO SLOM: Evo kako je Hilari izgubila!

Planeta -

Hilari Klinton jednostavno nije mogla da ostane s Obamom u koaliciji.

I ispostavilo se da je to imalo veliki udeo u njenoj propasti. afroamerikanci, latino i mlađi glasači nisu izašli na birališta u dovoljnom broju da bi potpomogli ulazak Hilari Klinton u Belu kuću.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

Klinton je priznala poraz posle dva ujutro po lokalnom vremenu. Pre nego što su birališta zatvorena u njenom izbornom štabu su bili uvereni u pobedu. Na kraju je izgubila i u onim državama u kojima se verovalo da joj je pobeda gotovo obezbeđena, u Viskonsinu na primer. Zaostajala je u drugima poput Pensilvanije i Mičigena, piše CNN.

(VIDEO) AMERIKA IZABRALA PREDSEDNIKA: TRAMP SLAVIO U ŠTABU Hilari mi čestitala pobedu!

Iako je dobila u ključnim demografskim grupama kojima je njena kampanja i bila namenjena, ona je postigla rezultate ispod onih koje je ostvario Obama, čak i među ženama, pokazuje izborno istraživanje.

Neznatno veći deo crnih i latino glasača je dao podršku Trampu nego što je podržao Mita Romnija 2012, uprkos Trampovim uvredljivim komentarima o afroamerikacima, Meksikancima i nelegalnim migrantima.

Predsednik Barak Obama, koji je osvojio mandat uz podršku afroameričlkih i latino zajednica je lično u nekoliko navrata apelovao na crne glasače da podrže Klintonovu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ali apelu se nije odazvalo dovoljno afroamerikanaca i latino glasača. Oko 88 odsto afroamerikanaca je podržalo Kllintonovu, nasuprot osam odsto koliko ih je glasalo za Trampa. Iako je u pitanju velika margina, nije toliko velika kolika je bila u slučaju Obamine pobede nad Romnijem 2012. Obama je dobi glasove 93 odsto afroamerikanaca, dok je za njegovog protivkandidata glasalo sedam.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko 12 posto biračkog tela ove godine je bilo afroameričkog porekla, u poređenju s 13 odsto koliko je bilo pre četiri godine. To je ključna razlika, naročito kada se uporedi s rastom broja latino glasača koji je manji od očekivanog.Ta manja izlaznost se iskazivala nakon što je Tramp u više navrata napravio neumesne komentare o afroamerikancima.

Više puta se obraćajući “gradovima u unutrašnjosti”, Tramp je rekao da crnci žive u siromaštvu, nemaju posao i da ih ubijaju na uilicama.

"Šta možete da izgubite", rekao je.

Podrška Klintonovoj među latino glasačima je bila je još slabija, uprkos Trampovim najavama da će sagraditi zid na meksičkoj granici, optužbama na račun ilegalnih migranata da su kriminalci i obećanjima da će ih deportovati.Nju je podržalo svega 65 odsto latino glasača, dok je 29 odsto njihovih glasova otišlo Trampu. Obama je 2012 dobio 71 odsto glasova hispano glasača, a Romni - 27. Hispano glasača je ove godine bilo 11 odsto u biračkom telu, dok ih je 2012. bilo 10.

Uprkos koaliciji s Obamom, Klintonova ni među belim biračima nije bila popularna koliko on. Ona je dobila svega 37 odsto glasova belaca, u poređenju s Obaminih 39. Iznenađujuće, Tramp je takođe dobio nešto manji postotak nego Romni - osvojio je 58, u poređenju s Romnijevih 59 odsto.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Beli glasači ove godine čine 70 odsto biračkog tela, dok ih je pre četiri godine bilo 72 odsto. Birači azijskog porekla čine malih četiri odsto biračkog tela, i oni su manje naklonosti pokazivali prema Klinotnovoj nego prema Obami. Ok 65 odsto azijskih glasača je glasalo za nju, dok je Obamu 2012. podržalo 73 odsto.

TO SE RETKO DOGAĐA: Hilari nije postala predsednica, ali je pobedila na izborima, a evo i kako!

Klintonova je takođe propustila i da pridobije mnoge mlade birače koji su prvobitno bili naklonjeni njenom rivalu Berniju Sandersu, a pre četiri godine - Obami. Ona je osvojila 55 odsto glasova birača između 18 i 29 godina, upoređenju s 37 odsto koji su glasali za Trampa. Ali Obama je imao 60 odsto glasova mladih u poređenju s Romnijevih 37.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kada su u pitanju ženski glasovi, Klintonova je osvojila 54, u poređenju s Trampovih 42 odsto. Iako je 70 odsto glasača reklo da im smetaju Trampove opaske o ženama, ipak se nisu priklonile kandidatkiniji. Obama je, 2012. osvojio 55 odsto glasova žena.

(FOTO) NIJE JOŠ GOTOVO! AMERIKA NA NOGAMA: Ovako izgledaju protesti protiv Trampa

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track