BIVŠI KOMANDANT NATO: Rusija bi za 48 sati mogla da uđe vojskom u Evropu kad bi zaratili
Foto: Prinstcreen Facebook

Vojna analiza

BIVŠI KOMANDANT NATO: Rusija bi za 48 sati mogla da uđe vojskom u Evropu kad bi zaratili

Planeta -

Rusija bi u slučaju izbijanja sukoba ratne avione, brodove i kopnene jedinice mogla za 48 sati upotrebiti na evropskom tlu, dok bi Severnoatlantskom paktu za efikasan protivudar trebali meseci, rekao je Ričard Barons, bivši komandir NATO snaga.

Najveće evropske zemlje poput Nemačke, Italije i Francuske rusku pretnju ne shvataju dovoljno ozbiljno, što bi Evropu moglo koštati gubitaka teritorija, smatra Barons.

Većina evropskih sigurnosnih snaga usmerena je na terorističke pretnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla parirati zapadnim suparnicima, piše Independent.

"Kada bi uporedili vojne kapacitete NATO pakta i Rusije, NATO ih ima znatno više, ali sve zapadne snage nalaze se u polusnu. Rusija bi svoju manju vojsku mogla upotrebiti na način na koji bi NATO-u bilo vrlo teško odgovoriti, jer za to ne postoje spremni planovi", smatra Barons.

Ruska aneksija Krima izazvala je međunarodnu osudu, ali nije uspela da natera zemlje Severnoatlantskog saveza da stvore efikasan plan za slučaj ruske invazije. Predlog da se u svaku od tri baltičke države i Poljsku rasporedi oko 1000 vojnika Barons smatra pukim mazanjem očiju.

Barons je posebno oštre kritike sačuvao za britanske vojne snage, koje smatra nedovoljnim da obrane zemlju čak i od vazdušnog napada.

"Ni samu Britaniju, ni snage angažovane u Evropi - a kamoli oboje - ne bi mogli da obrane od koncentrisanog ruskog vazdušnog napada."Bivšeg komandanta NATO-a zabrinjava i manjak iskustva koje britanska vojska ima u vođenju velikih ratnih operacija.

"Vojska je navikla da deluje iz sigurnih baza usred operativnog područja, protiv neprijatelja nesposobnog za velike manevre, koji nema vazdušnu potporu, značajnu artiljeriju, sposobnost za elektronsko ratovanje, i posebno, vazdušne snage i raketne snage", rekao je Barons.

Barons je kao posebnu slabost britanske vojske istakao mali broj primeraka vrlo skupe opreme, poput nosača aviona, čiju punu primenu Britanija ne može priuštiti zbog mogućnosti da budu oštećeni ili izgubljeni.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track