BIVŠI TALAC ID KOMENTARISAO BRISEL: Islamska država je upravo htela ovu sliku da pošalje u svet
Foto: Printscreen Twitter

BIVŠI TALAC ID KOMENTARISAO BRISEL: Islamska država je upravo htela ovu sliku da pošalje u svet

Planeta -
Francuski novinar i bivši talac Islamske države smatra da je slika koja cirkuliše nakon napada na Brisel upravo ono što ID želi da ljudi vide.

"Na slici se vidi jedan neidentifikovani osumnjičeni, druga dvojica za koje se veruje da su se razneli samo nekoliko trenutaka kasnije. Oni izgledaju kao bilo koji drugi putnici", piše Nikolas Henin u kolumni Gardijana a "džihadista, koji me je držao kao taoca u Siriji 10 dugih meseci, izvući će puno zadovoljstva iz banalne slike svoja tri operativca u trenucima pre nego što su pokrenuli jučerašnji ubilački napad na aerodrom."

Henin je rekao da je na fotografijama bombaša samoubica sa nadzornih kamera ne može da se vidi da oni "nameravaju da ubijaju i sakate" nebrojeno mnogo ljudi, kao i sebe.

"Oni nisu pod stresom ili uznemireni", napisao je on, jer kod njih je "svi povezano sa smrću", a fotografija šalje jasnu poruku da neprijatelj "izgleda običan i hoda među vama."Sada kada se teroristički napadi "sele" od zemlje do zemlje u Evropi, svako brine o tome ko će biti sledeći, rekao je Henin.

Postoji jedan znak nade, ipak, a to je činjenica da se Salah Abdeslam, pariski napadač uhvaćen u Belgiji, nije ubio u Parizu ili pre hapšenja. "To pokazuje da ako postoji slabost u ID, to je da imaju ljude u svojim redovima", napisao je novinar.

"Čak i indoktrinisani, još uvek je potrebno ljudsko biće da pritisne dugme koje će ubiti na desetine ljudi, uključujući i njega".

On je takođe rekao da je važno da ne kažemo da su zemlje "u ratu" sa ID, i nazvao ono što rade "masovnim političkim nasiljem".

"Nema budućnosti u tome da dozvolimo političarima rasističke izgovore," dodao je on.Novinar je pozvao ljude da se "smire i pogledaju stvari u perspektivi." On je rekao da je "uzrok svega ovoga" rat u Siriji, i svi treba da se "drže i potvrđuju naše vrednosti."

(The Week)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track