BIZARNA SLUČAJNOST: Dve američke vojne akro-grupe u istom danu izgubile dva aviona i jednog pilota!
Foto: Youtube

Tragedija američke avijacije

BIZARNA SLUČAJNOST: Dve američke vojne akro-grupe u istom danu izgubile dva aviona i jednog pilota!

Planeta -

Jučerašnji dan biće zapamćen kao jedan od najneobičnijih u istoriji vojne avijacije SAD, odnosno američkih akro-grupa koje lete na borbenim avionima. U istom danu, u razmaku od samo sat vremena srušili su se F-16 akro-grupe ’’Thunderbirds’’ RV SAD i F/A-18 ’’Hornet’’ demo tima Ratne Mornarice ’’Blue Angels’’.

Prvo se u Kolorado Springsu, na svečanosti godišnje promocije novih pripadnika vazduhoplovnih snaga SAD kojoj je prisustvovao i predsednik Barak Obama, srušio F-16 ubrzo nakon preleta iznad priređene ceremonije.

Pilot major Aleks Tarner uspešno se katapultirao pre nego što je avion maltene sleteo “na trbuh“, na travu prilikom čega je pretrpeo teška oštećenja. Major Tarner ima iza sebe preko 1200 sati naleta od toga 270 u borbenim misijama iznad Libije i Iraka a ovo je bila njegova prva sezona u timu Thunderbirds, piše Tangosix.

Prvi izveštaji govore o tome da je došlo do kvara na motoru nakon čega je pilot sve do pada nastavio da leti bez pogona.

Na poletanju se zatim oko 15 časova po lokalnom vremenu prilikom poletanja sa aerodroma Smirna, Tenesi srušio i ’’Hornet’’ akro-grupe ’’Blue Angels’’. Avion je je pao ispred same piste a pilot je na žalost poginuo. Ostali piloti su bezbedno sleteli odmah nakon udesa.

Nastradali pilot bio je više puta odlikovani marinski kapetan Džef Kus koji je imao preko 1400 sati naleta i 175 sletanja na nosač aviona. “Plavim anđelima“ pridružio se septembra 2014.

Ove dve američke vojne akro-grupe su među najboljima u svetu, godišnje nastupaju na velikom broju aeromitinga i događaja u SAD i u svetu a u njima lete iskusni piloti koji imaju odličnu trenažu.

Verovatnoća da se ovako nešto dogodi u istom danu je, svakako, izuzetno mala a kako je javio vazduhoplovni blog Aviationist izgleda da su oba aviona imala iste brojeve (broj 6) što ovaj događaj čini još bizarnijim.

(Tangosix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track