BIZARNE AVIONSKE NESREĆE: Srušili se zbog krokodila u kabini
Foto: Reuters

Zašto padaju avioni

BIZARNE AVIONSKE NESREĆE: Srušili se zbog krokodila u kabini

Planeta -

Neke avionske nesreće su toliko bizarne da je teško poverovati da su se zaista dogodile.

Rusija 1994: Pilot dao sinu i kćerki da upravljaju Airbusom, poginulo 75 ljudi

Jaroslav Kudrinski, pilot Aeroflotovog "erbasa" A310, pustio je svoju 11-godišnju ćerkicu i 16-godišnjeg sina da upravljaju avionom. Dok je dečko "vozio", slučajno je ugasio autopilota, što je dovelo do gubitka visine koju kopilot nije uspeo da povrati. Dečja igra je rezultovala smrću svih 75 članova i putnika posade.

Kongo, 2010: Zbog krokodila u kabini, putnici u panici srušili avion

2010. na letu iz Kinšase u Bandudu jedan od putnika je u kabinu prošvercovao krokodila, koji je tokom leta pobegao iz torbe. Uspaničeni putnici pobegli su na jedan kraj aviona, što je poremetilo ravnotežu i izazvalo sunovrat aviona. Poginulo je svih dvadeset putnika i članova posade.

Pakistan, 2010: Ignorisao upozorenja i zabio se u planinu

Pilot koji je 28. juna 2010. upravljao "erbasom" A321 na relaciji Karači-Islamabad zakucao se u planinu zbog toga što je po nevremenu leteo na maloj visini. Pilot Pervez Igbal Čaudri je ignorisao upozorenja automatskih bezbednosnih sistema aviona, kao i zahteve njegovog kopilota, da avion podigne na veću visinu. Zbog njegove tvrdoglavosti živote je izgubilo 146 putnika i 6 članova posade. Među poginulima je bilo petoro dece i dvoje novorođenčadi.

Rusija, 2011: Pijani kopilot RusAira zabio "tupoljeva" u zemlju

Pripiti kopilot je 20. juna 2011. izazvao pad ruskog "tupoljeva" 134A na letu iz Moskve prema Petrozavodsku. U nesreći je poginulo 47 putnika i članova posade, povredama je podleglo još troje ljudi i samo dvoje je preživelo.

Azerbejdžan, 1997: Pucali na saobraćajni znak i srušili avion

Godine 1997, u povratku s vežbi, nekoliko azerbejdžanskih vojnika zapucalo je po saobraćajnom znaku. U tom trenutku je u blizini leteo avion tipa "jakovljev" 40, koji je prevozio šest putnika. Nekoliko metaka je pogodilo rezervoar kiseonika, što je dovelo do požara na letelici. Avion je pao i poginulo je svih šest putnika.

Tenerife, 1977: Pilot u magli sleteo na Džambo džet, poginulo 538 ljudi

U martu 1977. na Tenerifima je došlo do sudara dva "boinga" 747 na pisti, što je rezultiralo pogibijom 583 putnika i članova posade. Istragom je utvrđeno da je pošlo po zlu sve što je moglo da krene naopako - od komunikacije pilota i kontrole leta do vremenskih uslova. Naknadno je došlo do mnogih promena, a najveća je bila to što je komunikacija pilota i kontolora postala standardizovana kako ne bi došlo do nesporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja