JERUSALIM OBASJAN SVETLOŠĆU GOSPODNJOM: Blagodatni oganj upaljen, večeras stiže u Srbiju!
Foto: Tviter/Euripides Evriviades

Velika subota

JERUSALIM OBASJAN SVETLOŠĆU GOSPODNJOM: Blagodatni oganj upaljen, večeras stiže u Srbiju!

Planeta -

Pravoslavni vernici sa nestrpljenjem su iščekivali Blagodatni oganj u Jerusalimu gde se danas obeležava Velika subota.

Desetine hiljada vernika skupilo se u Jerusalimu da prisustvuje paljenju ognja, a sveti plamen će se naći večeras i u Beogradu.

Patrijarh jerusalimski Teofil III prosledio je sveti oganj vernicima. Dalje će se plamen proneti kroz do svih pravoslavnih zemalja.

Blagodatni oganj uvek se čeka na istom mestu i u isto vreme - u crkvi Vaskrsenja Isusa Hrista odnosno Grobu Gospodnjem, na Veliku subotu pre podne, a silazi i pali se jedino pravoslavnom patrijarhu.

Blagodatni oganj predstavlja plamen koji se čudesno pojavljuje na Svetom Grobu U Jerusalimu na bogosluženju Velike subote, uoči pravoslavnog Vaskrsa.

Pojava blagodatnog ognja po vernicima predstavlja vidljivu projavu Duha Svetoga i potvrdu vaskrsenja Isusa Hrista.

Bogosluženje Velike subote u hramu Svetog Groba (crkva Vaskrsenja Hristovog) liturgijski podseća na događaje Hristovog stradanja, pogreba i sahrane i ujedno predstavlja i uvod u njegovo Vaskrsenje.

Takođe, hiljade pravoslavnih Kopta iz Egipta pristiglo je u Jerusalim kako bi dočekali Vaskrs. U Jerusalimu su primetne i velike snage bezbednosti.

U Srbiji će doček Blagodatnog ognja biti organizovan ispred Hrama u 22.30, navode u SPC i dodaju da će oganj biti deljen vernicima, nakon čega će uslediti vaskršnja liturgija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track