EVROPSKI ANALITIČAR: BLIŽI SE PAD VLADIMIRA PUTINA Ovo su 3 moguća scenarija za odlazak sa vlasti!
Foto: Reuters

Nikolaj Petrov tvrdi

EVROPSKI ANALITIČAR: BLIŽI SE PAD VLADIMIRA PUTINA Ovo su 3 moguća scenarija za odlazak sa vlasti!

Planeta -

Vlast u Rusiji se nalazi u krizi, a prema rečima Nikolaja Petrova gostujućeg saradnika Evropskog saveta za spoljne poslove, režim Vladimira Putina bi mogao da padne u godinama koje dolaze.

Kako se navodi, postoje tri izvesna scenarija za sudbinu vlasti u Moskvi.

1. Putin uspeva da popravi odnose sa Zapadom i unapredi ekonomiju

Prema najpovoljnijem scenariju Putin uspeva da popravi odnose sa Zapadom a u svetlu njegove uloge u konfliktima u Siriji i Ukrajini.

Takođe Putin bi u tom slučaju mogao da postavi nekog liberalnog političara na visoku poziciju kako bi pokazao Zapadu da je ozbiljan nameri da sprovede reforme.

Ovajak znak, tvrdi Petrov, poslao bi pozitivan signal Zapadu. U isto vreme bi to bio pomak u obnavljanju ravnoteže između liberala i sadanjih ali i bivših članova bezbednosnog establišmenta.

Sve ovo bi dovelo do toga, smatra Petrov da Putin može da smanji antizapadnu retoriku ali da istovremeno može da kaže da je dobio meč sa Zapadom i da je obnovio snagu Rusije.

Ukoliko se ovo dogodi to bi odložilo trenutne probleme u Rusiji. Ovo bi sačuvalo režim u Moskvi od trenutnog loma ali bi to bio samo jedanm u nizu krtičnih reformi koje bi Kremlj morao da sprovede.

2. Zameniti Putina

Prema drugom scenariju Putin bi trebalo da bude zamenjen mlađim naslednikom. Ovo bi trebalo da popravi ogroman dizbalans u Rusiji kako bi se s jedne strane redukovala moć predsednika dok bi se s druge strane podigla moć ruskih institucija.

Petrov ipak ističe da bi postavljanje Putinovog naslednika i dalje nosilo sa sobom mnogobrojne poteškoće s obzirom da bi osnovni temelji društva morali da budu ponovo izgrađeni.

"Relativno mirnu promenu vlasti posle smrti Staljina nije moguće ponoviti jer nedostaju pojedine institucije, poput Komunističke partije, koje bi držale zemlju na okupu. Putinov najuži krug ljudi bi izgubio poziciju moći njegovim odlaskom s vlasti", rekao je Petrov.

Ovaj scenario bi samo kupio Rusiji vreme. Novi lider bi morao da se suoči sa svim onim problemima sa kojima se suočava Putin danas.

3. Promena režima

Ovakvo nezadovoljstvo vladom i kolaps centralnog autoriteta mogao bi da dovede do toga da Rusija postane, kako je to objasnio Petrov, "federacija korporacija."

U ovom slučaju različiti centri moći u Rusiji, kao na primer kompanije koje vode oligarsi, državne agencije i regionalne sile poput Čečenije mogli bi da postanu samostalni centri moći.U tom slučaju, Ruska federacija bi postala nacija u kojoj se lokalni centri moći takmiče za centralnu vlast.

(Biznis insajder/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track