BOGATI I MOĆNI UPOZORAVAJU: Roboti dolaze po vaše poslove, zbog njih nestaje srednja klasa!
Foto: Profimedia

Stravične prognoze

BOGATI I MOĆNI UPOZORAVAJU: Roboti dolaze po vaše poslove, zbog njih nestaje srednja klasa!

Planeta -

"Roboti dolaze", tako se može sažeti poruka koju su svetu poslali neki od najbogatijih, najpametnijih i najmoćnijih ljudi, okupljenih na globalnoj konferenciji Milken instituta ove nedelje.

Čak četiri panela na konferenciji raspravljala su o automatizaciji koja preuzima razna područja ekonomskog delovanja, od trgovine na berzama do rudarstva i u svakom od njih očekuje se smanjenje poslova.

"Korist koju imamo od automatizacije je povećanje produktivnosti i smanjenje broja grešaka, ali u brojnim slučajevima smanjuje potrebu za radnicima", rekao je juče Majkl Čui, jedan od partnera u Mek Kinsi institutu, za vreme diskusije na temu "Da li je bilo koji posao siguran?"

Tema ovogodišnje četvorodnevne konferencije, koja je počela u nedelju, je "Budućnost čovečanstva".

Među 3.500 gostiju, nalaze se univerzitetski profesori, direktori najvećih svetskih kompanija, ugledni političari, aktivisti, stručnjaci iz brojnih oblasti, društveno angažovane ličnosti i holivudske zvezde.

Zaključak brojnih panela je kako uskoro neće nestati samo slabo plaćeni poslovi nekvalifikovane radne snage, već i stručni, skupo plaćeni poslovi u pravnim kompanijama i finansijskom sektoru.

"Oni koji imaju posao u kome moraju da premeštaju podatke iz jedne tabele u drugu, ti poslovi će postati automatizovani", rekao je Daniel Nadler, direktor analitičke firme Kenšo.

Velike firme otpustile su desetine hiljada radnika u prethodnih nekoliko godina. Pod velikim pritiskom deoničara, koji zahtevaju veće zarade, okrenule su se tehnologiji kako bi srezale troškove. Analitičari Sitigrupa procenjuju kako će u narednih 10 godina bez posla ostati 30 odsto bankara u SAD i Evropi.

Jedan od primera firmi koji uveliko rade na smanjenju broja zaposlenih je i Uber, koji omogućava svakome da postane privatni taksista. Oni su već počeli da ulažu velika sredstva u automobile bez vozača.

Direktor fonda Tu Sigma Dejvid Sigl tvrdi kako je tehnologija odgovorna za probleme u prihodima koji su doveli do političkih previranja širom sveta u proteklih nekoliko godina.

"Jedan od glavnih razloga nestanka srednje klase su pametni kompjuterski programi", rekao je Sigl.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja