BOLJE POLOVINE VLADARA PLANETE: Ovo su LJUBAVI NAJMOĆNIJIH SVETSKIH LIDERA!
Foto: Profimedia

ONO KAO LJUBAV

BOLJE POLOVINE VLADARA PLANETE: Ovo su LJUBAVI NAJMOĆNIJIH SVETSKIH LIDERA!

Planeta -

Iza svakog uspešnog muškarca stoji još uspešnija žena! Ova krilatica omiljena kod feministkinja dobija na posebnom značaju kada se u obzir uzmu najmoćniji svetski političari.

Izraz prva dama dobija potpuno drugačije značenje kada se ima u vidu da se na čelu dve od pet najmoćnijih zemalja na planeti nalaze upravo žene (Nemačka i Velika Britnaija). Zbog toga prve dame imaju muško pojačanje na samitima Grupe sedam gde im društvo prave Joakim Zauer, suprug Angele Merkel i Filip Džon Mej, suprug Tereze Mej. Kurir vam predstavlja manje poznatedetalje o ljubavima lidera pet najmoćnijih svetkih zemalja.

Melanija Tramp

Donald i Melanija Tramp, foto: Profimedija
Donald i Melanija Tramp, foto: Profimedija

Bivša slovenačka manekenka tek je druga strana prva dama u istoriji SAD. Rođena kao Melanija Knavsu u malenoj Sevnici, Melanija se zahvaljujući stasu brzo probila u manekenskim vodama i iz Ljubljane otisnula u Milano, koji je početkom 90-ih bio centar svetske mode.

Trenutak koji je promenio SVE: Ovako su se upoznali Melanija i Donald Tramp.

Napustila je studije dizajna i arhitekture u Ljubljani i otišla preko bare. Na jednoj zabavi Fešn vika 1998. u Njujorku upoznala je Donalda Trampa, kome se dopala na prvi pogled i koji joj je odmah tražio broj telefona. Venčali su se 2005. u Palm Biču na njegovom luksuznom imanju na Floridi. Zanimljivo je da su među gostima na venčanju bili Hilari i Bil Klinton. Posle Ivane i Marle, Melanija je Donaldova treća supruga. Sina Barona su dobili 2006. Melanija tečno govori engleski, francuski, nemački, srpski i slovenački.

"Ne moram uvek da se slažem sa suprugom. Mi nismo jedna osoba. Ja mu uvek kažem ono što mislim i verujem daje to vrlo važno u svkaom braku. Kao prva dama biću vrlo tradicionalna, kao Beti Ford ili Džeki Kenedi. Bići oslonac svom suprugu", rekla je Melanija (46) za Njujork tajms.

Sada već bivša prva dama Rusije provela je u braku sa Vladimirom Putinom punih 31 godinu. Par se venčao 1983. i kako je Putin napredovao tako je njihov brak sve više ostajao van domašaja javnosti. Ono što je sigurno jeste to da je Svetlana u mladosti bila stjuardesa u kompaniji Aeroflot.

Studirala je nemački jezik na Lenjingradskom univerzitetu. U to vreme je Putin bio agent KGB u Drezdenu. Par je dobio dve ćerke Mariju 1985. i Katarinu 1986. Putinove ćerke su pohađale Nemačku školu u Moskvi. Od kada je Puin postao premijer 1999. ruski mediji nisu objavljivali porodične i fotografije njegovih ćerki. Iako je odnos Ljudmile i Vladimira često bio meta medijskih spekulacija sve je 6. juna 2013. godine iznenadilo njihovo pojavljivanje na televiziji kada su objavili da je zajednička odluka da se rastanu.

Razvod je okončan 2014. godine. Od tada se sporadično pojavljuju spekulacije vezane za njihov privatni život. Tako se za Judmilu pričalo da je otišla u manastir, kao i da se početkom 2015. udala za Artura Očertnija, koji je 21 godinu mlađu od nje. Na drugoj strani, Putina su mediji povezivali sa Alinom Kabajevom, čuvenom gimnastičarkom. Navodno su se njih dvoje venčali u tajnosti i Alina je Putinu rodila sina u Švajcarskoj.

Kineski predsednik Si Đinping dva puta se ženio. Sa prvom suprugom Ke Linling, čiji je otac bio kineski ambasador u Velikoj Britaniji početkom 80-ih godina. Proveli su nekoliko godina u braku pre nego štosu se razveli. Njegova druga supruga Peng Lijuan je čuvena folk pevačica i bila je daleko poznatija od njega pre nego što je on napredovao u strogoj hijerarhiji Komunističke partije Kine. Par se venčao 1987. i dobili su ćerku Si Mingze, koja je pod pseudonimom upisala Harvard 2010.

"Kad god se Si vrati kući nisam imala utisak da je on političar i lider. U mojim očima on je uvek moj muž", rekla je ona. Peng Lijuan je poslednjih godina pokazala da se odlično snalazi u klubu prvih dama najmoćnijih svetksih lidera. Organizovala je nekoliko susreta na visokom nivou i pokazala sekao odličan domaćin.

Joakim Zauer

Angela Merkel i Joakim Zauer, foto: Profimedia
Angela Merkel i Joakim Zauer, foto: Profimedia

Joakim Zauer (67) je drugi muž Angele Merkel, nemačke kancelarke. Oni su u braku od 1998. i nemaju dece. Zauer je profesorkvantnehemije na Centralnom institutu za fizičku hmeiju u Berlinu. Zauer skoro nikad ne prati svoju suprugu u njenim javnim nastupima i službenim posetama, ali je uvek tu kad se u pitanju važni događaji kao što su, recimo, posete američkih predsednika ili kulturni događaji, poput Vagnerovog muzičkog festivala.

"Moja licnost ne stoji ni u kakvom odnosu prema političkom radu Angele Merkel", rekao je jednom šarmantni profesor, koji iz prvog braka ima dva sina Danijela i Adrijana. Poznat je i po svojoj skromnosti. Jednom prilikom je putovao u Italiju "lou kost" avio-kompanijom kako bi se našao sa suprugom gde su proveli odmor u planinarenju. Veliki je ljubitelj opere. Važi za profesora starog kova. Na njegovim predavanjima studentima su zabranjeni razgovor, čitanje i konzumiranje grickalica.

Filip Džon Mej

Filip i Tereza Mej, foto: Profimedia
Filip i Tereza Mej, foto: Profimedia

Filip Džon Mej (59), prvi suprug Velike Britanije u braku je sa Terezom Mej od 1980. On se bavi investicijama i menadžmentom. Odrastao je u Liverpulu, otacmu je bio prodavacobuće,a majka profesorka francuskug jezika. Diplomirao je istoriju na Oksfordu.

Kratko je bio na čelu konzervativne stranke u Vimbldonu pre nego što sepovukao iz političkog života. Terezu je upoznao tokom studija. Zanimljivo je da ih je upoznala Benazir Buto, koja je potom postala premijerka Pakistana. Spojila ih je ljubav prema kriketu.

"Sve vreme posmatrate druge porodice i nikako ne možete da prenebegnet činjenicu da vam nešto nedostaje", rekla je Tereza Mej, jednom prilikom otkrivši da ona i Filip iz zdravstvenih razloga ne mogu da imaju decu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track