BOLUJE OD PARKINSONOVE BOLESTI: Pokretna bolnica Hilari Klinton
Foto: Profimedia

Zdravstveni problemi kandidata za predsednika

BOLUJE OD PARKINSONOVE BOLESTI: Pokretna bolnica Hilari Klinton

Planeta -

Bivša državna sekretarka ne odvaja se od lične doktorke Lise Bardak

VAŠINGTON - Zdravstveno stanje Hilari Klinton, bivše prve dame SAD i kandidata Demokratske stranke za predsednika, i dalje je u žiži interesovanja javnosti nakon što je ona prevremeno napustila komemoraciju žrtvama napada na Ameriku od 11. septembra 2001.Zvanično objašnjenje za pomalo paničnu bežaniju iz centra Njujorka bilo je to da Hilari pati od upale pluća i da je dehidrirala.

Izdaju je kolenaMeđutim, u javnosti se sve više spekuliše da ona boluje od Pakrinsonove bolesti. Uz to, mediji su provalili da se Hilari u javnosti ne odvaja od lične doktorke Lise Bardak, koja je snimljena s njom kobnog dana na komemoraciji u Njujorku. Parkinsonova bolest pogađa centralni nervni sistem, a simptomi su drhtavica, otežano hodanje, depresija i problemi sa pamćenjem. Neke od ovih simptoma Hilari je često poslednjih meseci pokazivala u javnosti. Imajući u vidu da Hilari u kampanji nije objavila zdravstveni karton, sumnje da boluje od Parkinsonove bolesti su i dalje u domenu teorija zavere.Ono što je očigledno i što su novinari utvrdili jeste to da se Hilari u javnosti ne odvaja od svoje lične doktorke. Ona je snimljena upravo tokom komemoracije kako Hilari drži za ruku i kao da joj meri puls dok se udaljavaju sa mesta na kom je održana komemoracija. Ubrzo su Hilari počela da izdaju kolena, zbog čega su je pridržala dvojica članova obezbeđenja, inače bi se srušila na trotoar. Nakon nekoliko minuta pojavio se kombi u koji su oni bukvalno uneli Hilari.- Ovo je doktorka u civilu koja brine o Hilarinom zdravlju - navodi se u poruci ispod fotografije objavljene na Tviteru.Zvanično objašnjenje da Hilari boluje od upale pluća i da je dehidrirala nije umirilo javnost, a ona je morala da otkaže i odlazak na turneju po Kaliforniji.- Osećam se dobro i sve mi je bolje. Kao i svi koji su nekad tugovali za poslom, jednostavno sam nestrpljiva da se vratim. Vidimo se na (predizbornoj) turneji uskoro - napisala je Klintonova, koja je poruku na Tviteru potpisala sa „H“, što znači da ju je lično napisala.Tramp u ofanziviOglasila se i Bela kuća saopštenjem da je predsednik SAD Barak Obama i dalje uveren da Hilari Klinton ima snage da odgovori na zahteve koje nosi kandidatura za predsednika Demokratske stranke.Donald Tramp, Hilarin protivkandidat iz redova Republikanske stranke, vešto koristi situaciju i najavio je da će objaviti svoj zdravstveni karton. U centru Vašingtona juče je otvoren Trampov luksuzni hotel, gde noćenje košta najmanje 895 dolara.

Demokrate u problemuEVO ŠTA ĆE BITI AKO SE HILARI POVUČEU slučaju da se Hilari povuče iz trke zbog zdravstvenih problema ili iznenadne smrti, Demokratska stranka mora da izabere novog kandidata. Članovi stranke će glasati o novom kandidatu za predsednika jer to automatski neće postati senator Tim Kejn, koga je Hilari izabrala za svog potpredsednika.Kejn, kao i Berni Sanders, koji je do poslednjeg trenutka bio Hilarin najžešći izazivač, važe za najveće favorite da zamene Hilari. Zanimljivo je i da Džo Bajden takođe ima veliki uticaj među demokratama, iako je potpredsednik u administraciji Baraka Obame.Čak se spekuliše da bi umesto Hilari u trku mogla da uđe njena ćerka Čelsi, ali to je malo verovatno. Po 22. amandmanu ustava SAD, Bil Klinton, koji je u dva mandata bio predsednik, nema pravo da se ponovo kandiduje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track