BOMBARDOVANJE: Putin još tamani teroriste u Siriji!
Foto: Reuters

Rusi se povukli iz Sirije, ali kao bajagi

BOMBARDOVANJE: Putin još tamani teroriste u Siriji!

Planeta -

Precizni udari iz vazduha i dalje nanose gubitke Islamskoj državi, koja je u defanzivi u Siriji otkad se Rusija uključila u rat

VAŠINGTON - Rusija je zvanično povukla vojsku iz Sirije još 14. marta ove godine, ali ipak je u velikoj meri vojno prisutna u toj ratom razorenoj zemlji i nastavlja da nanosi velike gubitke teroristima Islamske države i Al Nusra fronta.Većina naoružanja i ljudstva nalazi se u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, nedaleko od Latakije. Kako prenosi CNN, Rusija pod vođstvom Vladimira Putina u Siriji, gde podržava režim predsednika Bašara el Asada, zadržala je moderne vazduhoplove, kojima nanosi najveće gubitke Islamskoj državi.Jaka bazaOva baza može da primi 1.000 vojnika i preuređena je u potpunosti 2015. godine. Ima toranj za kontrolu letenja, piste su značajno produžene, povećani su skladišni kapaciteti, urađene su pokretne kuhinje, kao i dodatni rezervoari za gorivo. Baza se snabdeva preko luke Tartus, udaljene 50 kilometara. Jedina ruska vojna baza na Mediteranu je osposobljena za sletanje velikih transportnih aviona, poput „antonova 124“ i „iljušina 76“.Savremeni sistem „S 400“ je raspoređen kako bi se baza u potpunosti zaštitila od eventualnih napada iz vazduha. Ovaj sistem pokriva područje od južne Turske do severnog Izraela. U bazi kraj Latakije je trenutno više od 50 ruskih aviona i helikoptera poslednje generacije.

Nezamenljivi

Iako se Rusija još nije zaista povukla iz Sirije, već pomaže i u napadima na Alep poslednjih dana, mirovni proces u toj zemlji je glavni cilj Kremlja.- Moskvu mnogo više zanima primirje nego nove borbe, jer je to dovodi u jedinstven položaj, jednak Vašingtonu. Upravo svojom vojnom kampanjom Rusija je naterala Sjedinjene Američke Države na stvaranje diplomatskog tandema šefova diplomatija Sergeja Lavrova i Džona Kerija. Amerikanci zvanično umanjuju to partnerstvo, ali ono nije nevažno. Uticaj na mir u Siriji daje im prestiž u svetu koji Rusija želi iznad svega - kaže Dmitrij Trenin, direktor Karnegi centra u Moskvi.Izlazak iz izolacijeRuska kampanja u Siriji, koja je zvanično trajala od 30. septem bra 2015. do 14. marta 2016. godine, uspela je da izvuče zemlju iz izolovanosti, u koju je upala zbog ukrajinske krize i preuzimanja Krima.- Očigledno je da je odnos Zapada prema Rusiji i Vladimiru Putinu promenjem, uključujući odnos Vašingtona. S novim pregovorima, Rusija je postala nezamenljiv igrač na svetskoj sceni - kaže Viktor Mizin iz Moskovskog državnog instituta.Kurir predstavlja arsenal savremenog naoružanja Rusija i dalje nanosi teške gubitke IS.

Pala grupa ekstremistaHTELI DA UBIJAJU U RUSIJIRuska Federalna bezbednosna služba (FSB) uhapsila je grupu centralnoazijskih građana zbog sumnje da su pripremali napad na javni prevoz u jednom velikom gradu u Sibiru. Osumnjičeni uhapšeni u Krasnojarsku bili su povezani s „međunarodnim teroristima“, naveo je FSB. Ovo je drugi put ove nedelje da FSB hapsi grupu državljana iz centralnog dela Azije zbog sumnje da su planirali napad u Rusiji. Oba napada planirana su tokom maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track