BORBE ZA NAJVEĆI SIRIJSKI GRAD: Vladine snage zauzele centar Alepa
Foto: Reuters 25 Sept

Okršaji u istorijskom kvartu

BORBE ZA NAJVEĆI SIRIJSKI GRAD: Vladine snage zauzele centar Alepa

Planeta -

Sirijske vladine snage zauzele su danas centar Alepa koji je bio pod kontrolom pobunjenika, nakon žestokih vazdušnih napada poslednjih nedelju dana.

Državna televizija je javila da je vojska zauzela Farfru, u blizini čuvene tvrđave u Alepu, a da su u toku okršaji u blizini istorijskog jezgra grada.

Borbe za najveći sirijski grad i bivši trgovinski centar vode se od kada su pobunjenici zauzeli nekoliko četvrti na istoku grada 2012. godine. Te četvrti su sada pod opsadom i tokom protekle nedelje pretrpele su najteže vazdušne udare od početka rata, u kojima je poginulo više od 200 ljudi i sravnjeno sa zemljom više zgrada, prenosi AP.

Međutim, borba za Alepo je još neizvesna. Vladine snage su tokom vikenda zauzele područje Handarata, ali su ga nekoliko sati kasnije izgubile.

U istorijskom kvartu Alepa, jednom od najstarijih gradova na svetu, nalazi se dzamija Umajad, koja je pod zaštitom Uneska. Njen minaret iz 11. veka je srušen tokom borbi u aprilu 2013. godine.

SIRIJSKA VOJSKA KRENULA NA DŽIHADISTE: Počela velika vojna operacija u Alepu

I Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sedistem u Londonu koja se oslanja na informacije aktivista sa terena u Siriji, potvrdila je da vladine snage napreduju u istorijskoj četvrti. Opservatorija tvrdi da je u vazdušnim udarima u istočnom delu Alepa poginulo 11 ljudi, a da su pobunjenici gađali obližnja sela Nubal i Zahra, koji su pod kontrolom vladinih snaga, i ubili jednu bebu.

Do najnovije eksalacije došlo je nakon propasti jednonedeljnog primirja, postignutog uz posredstvo SAD i Rusije, pri čemu se dve strane međusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Jedan siriski vojni funkcioner u Damasku rekao je da će se operacije u Alepu nastaviti "sve dok se teroristi u istočnim delovima grada ne budu zbrisani".

(VIDEO) OVO JE ISTINSKI HEROJ SIRIJE: Svi beže iz zemlje, a on rizikuje život kako bi usrećio decu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track