BORIS DŽONSON: Podržavamo dolazak Trampa u državnu posetu!
Foto: Reuters

Britanski ministar jasan

BORIS DŽONSON: Podržavamo dolazak Trampa u državnu posetu!

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson branio je danas odluku da se američki predsednik Donald Tramp pozove u London u državnu posetu, u jeku kritika koje je izazvala Trampova imigraciona politika.

"Sasvim je ispravno da se novom predsedniku našeg najbližeg i najvažnijeg saveznika ukaže čast državne posete, i to ova vlada podržava", rekao je Džonson članovima britanskog parlamenta, prenosi Rojters.

Šef britanske diplomatije je, takođe, rekao da je izvršna uredba koju je Tramp potpisao o obustavi ulazaka državljana sedam pretežno muslimanskih zemalja u SAD "visoko kontroverzna politika".

Džonson je naveo da je dobio uveravanja iz američke ambasade da se ta uredba neće odnositi na one koji imaju britanski pasoš, bez obzira na to u kojoj su zemlji rođeni ili da li imaju još neki pasoš.

"To je naravno, visoko kontroverzna politika, koja je izazvala nelagodnost i, ponavljam, to nije pristup koji bi ova vlada zauzela", istakao je Džonson.

On je dodao da je britanski savez sa SAD od "vitalnog značaja", posebno kad je reč o odbrani, obaveštavanju i bezbednosti.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Predsednik SAD Donald Tramp će, kasnije ove godine, ipak doputovati u državnu posetu Britaniji, saopštila je danas kancelarija britanske premijerke Tereze Mej.

Kako navodi AP, do posete dolazi uprkos zahtevima u Britaniji da se ona odloži, zbog Trampove uredbe da državljanima sedam muslimanskih država zabrani ulazak u SAD.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track