SRPKINJA IZ BIH ISTERANA IZ AMERIKE POSLE 10 GODINA: Oduzeto joj državljanstvo i vraćena u Srbiju
Foto: Printscreen Facebook

Nemilosrdno

SRPKINJA IZ BIH ISTERANA IZ AMERIKE POSLE 10 GODINA: Oduzeto joj državljanstvo i vraćena u Srbiju

Planeta -

Divna Maslenjak, bosanska Srpkinja koja je 1999. dobila status izbeglice, a 2007. i američko državljanstvo, deportovana je natrag u Srbiju jer je lagala tokom prijave za državljanstvo, pišu svetski mediji.

Maslenjak je pre skoro 20 godina tvrdila da joj u BiH preti progon. Takođe je rekla da njoj i porodici preti osveta vojske bosanskih Srba jer je njen suprug izbegao služenje vojnog roka. Istina je da je zapravo služio u jednoj vojnoj jedinici.

Kada su vlasti ovo otkrile, optužena je za ilegalno dobijanje državljanstva. Pokušala je da dokaže da je ta laž bila nevažna, ali sudija je odlučio da je dovoljna bilo kakva laž da izgubi državljanstvo.

Osuđena je, naređen joj je opoziv državljanstva i zajedno sa suprugom je deportovana u Srbiju.Sudija Vrhovnog suda Džon Roberts pokušao je juče da testira granice vladinog stava o državljanstvu.

"Jednom davno vozio sam 60 kilometara na sat u zoni gde je ograničenje 50. Slučaj je zastareo"

Isto tako, nakon 20 godina otkriveno da je Maslenjak lagala tokom prijave za državljanstvo, što je tek sada otkriveno. "Imate li pravo samo tako da mi pokucate na vrata i kažete da više nisam američki državljanin?", upitao je Roberts.

Advokat Ministarstva pravosuđa Robert Parker rekao je da je Maslenjak morala da kaže istinu: "Ako možemo da dokažemo da ste namerno lagali u prijavi, da, imamo to pravo".

Sudija Entoni Kenedi odgovorio je Parkeru: "Vaš argument ponižava vrednost državljanstva". Sudija Sonja Sotomajor pitala je imaju li to pravo ako neko prećuti nevažnu informaciju kao što je nadimak, a sudija Elena Kagan je rekla da je "zgrožena saznanjem da čak i laž o težini može imati ovako ozbiljne posledice".

Parker je rekao da se zakon odnosi na sve lažne izjave, pa i one najmanje bitne.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track