BRISEL UŽASNUT USPEHOM MARI LE PEN: Nacionalizam pobeđuje, danas u Francuskoj, sutra u celoj EU?
Foto: AP

Tektonske promene

BRISEL UŽASNUT USPEHOM MARI LE PEN: Nacionalizam pobeđuje, danas u Francuskoj, sutra u celoj EU?

Planeta -
Iako su ovlašćenja regionalnih vlada u Francuskoj ograničena, pobeda Nacionalni fronta predstavlja šok za političku elitu zemlje i ona će imati veliki uticaj daleko izvan lokalnih samouprava

Poruka prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj je jednostavna i nedvosmislna - krajnja desnica je ponovo na vrhu, a po treći put za godinu i po dana, Mari Le Pen može legitimno da kaže da je njen Nacionalni front (FN) najpopularnija stranka u zemlji. FN je još jednom nadmašila oba svoje rivala, i to se najpre dogodilo na izborima za Evropski parlament, zatim na departmanskim - a sada i na regionalnim izborima.

Iako su ovlašćenja regionalnih vlada u Francuskoj ograničena, pobeda Nacionalni fronta predstavlja šok za političku elitu zemlje i ona će imati veliki uticaj daleko izvan lokalnih samouprava.

U svakoj evropskoj prestonici, političari će morati da razmisle kako se desilo da anti-imigracioni i antievropski pokret postaje najjača politička stranka u Francuskoj, i šta to može da znači za Evropu u vreme ekonomske i egzistencijalne krize.

Nedavni teroristički naoadi u Parizu su imali presudan uticaj na uspeh stranke, jer su kao najvažnija pitanja izbacili imigraciju i sigurnost, teme koje su oduvek bile jak adut krajnje desnice.

Foto: AP
Foto: AP

Za Nacionalni front je bilo dovoljno da samo kaže "govorili smo vam", a socijalistima ili Nikoli Sarkoziju je bilo teško da na to daju odgovor. Ali, bilo bi pogrešno pripisati gđi Le Pen uspeh isključivo zbog straha od terorizma.

Njena stranka već četiri godine beleži neprestani rast popularnosti, a problemi koji brinu birače nisu samo sigurnosni, već i ekonomski i socijalni. U jeku napada u Parizu pojavili su se najnoviji podaci o nezaposlenosti, koja je posle kratkog predaha, ponovo počela da raste.

Za sve više i više birača, recepti koje nude dve glavne stranke se više ne mogu razlikovati. U zemlji postoji stabilno raspoloženje protiv elite, koji Nacionalnom frontu, kao antileitističkoj stranci daje punu prednost.

Naravno, izborni trijumf za NF neće nužno značiti dolazak na vlast u svim regionima. Regionalni izbori (kao i većina francuskih izbora) imaju dva kruga. Sledeće nedelje se birači mogu okupiti oko oostale dve glavne stranke. Ali, u dva regiona - na severu i na Azurnoj obali - Nacionalni front je razbio opoziciju. U trećem, u Alzasu - njegove šanse su veoma jake. Drugi nisu izvan domašaja.

Da bi zaustavile NF, dve glavne stranke mogu stupiti u akciju. Trećeplasirana stranka u svakom regionu - bilo socijalisti ili republikanci - može odstupiti i pozivati svoje birače da glasaju protiv NF. To se već dogodilo i na severu i na Azurnoj obali, gde su trećeplasirani socijalisti povukli svoje liste. To će učiniti drugi krug zbora u ovim regionima neizvesnijim - iako NF ostaje favorit.

Ali, u Alzasu, Socijalistička stranka odbija da povuče listu, a na drugim mestima, republikanci Nikole Sarkozija odbijaju da povuku svoje trećeplasirane liste. To znači da će u većini regiona drugi krug trčati tri kandidata, što razdvaja glasove protiv NF.

Ali, igra sa izbornim pravilima se ne može ponoviti na izborima za predsednika, koji su za Francusku najvažniji. Samo dva kandidata se kvalifikuju za drugi krug. Dakle, čak i ako Mari Le Pen u maju 2017. uđe u drugi krug predsedničkih izbora, malo je verovatno da će pobediti. Uvek se iskombinuje da većina glasova ode uvek kombinuju drugom kandidatu, što je veoma olakšavajuće za njene protivnike.

Posle drugog kruga regionalnih izbora u nedelju, Nacionalni front može preuzeti vlast u dva, tri ili čak više regiona, ali, kakvi god bili rezultati, imaće sledeće posledice:

1. Mari Le Pen se isplatilo što se približila političkom centru

Mari Le Pen, sadašnji lider NF i ćerka osnivača stranke Žan-Mari Len Pena sada ubire plodove svoje strategije otklona od tvrdih desničarskih stavova. Ona se oslobodila ekstremističke stigme i približila obespravljenoj radničkoj klasi, koja se oseća napuštenom od strane glavnih političkih stranaka, i levih i desnih.

Nacionalni front sada ima dobre šanse da osvoji vlast u regionu Nord-Pa-de- Kale, koji ima više stanovnika od 12 zemalja Evropske unije. Osvajanje više od 40 odsto glasova u industrijskoj zoni koja je istorijski bila uporište Komunističke i Socijalističke partije, pokazuje koliko su se glasači udaljili od vladajuće levice, posle sedam godina ekonomske krize.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Marion Maršal-Le Pen, unuka Žan Mari Le Pena i sestričina Mari Le Pen, koja se smatra konzervativnijom od tetke, posebno po društvenim pitanjima, imala je još bolji rezultat u regionu Provansa. Drugi vodeći kandidati NF su takođe imali bolji rezultat nego što se očekivalo što pokazuje da se stranka razvila dalje od pukog pokloništva samoj Mari Le Pen.

2. Da bi zaustavili NF levica i desnica će možda morati da udruže snage

Socijalistička partija je odlučila da povuče svoje kandidate iz drugog kruga glasanja u nekim regionima gde su njeni kandidati završili na trećem mestu u prvom krugu i pozvala birače da podrže konzervativne kandidate kako bi se sprečila pobeda NF. To je naročito slučaj na severu, u Provansi i u Alzasu, gde je blizak saradnik Le Penove i potpredsednik NF Florijan Fiipo, prvi na listi sa 35 odsto glasova. To bi, međutim omogućilo Le Penovoj da ponovo optuži te dve stranke da sarađuju samo da ona ne dođe na vlast.

Međutim, Nikola Sarkozi je odbacio takvu taktiku i rekao da ne želi da se kandidati njegove Republikanske stranke povuku, ili udruže snage sa svojim socijalističkim rivalima. Izgleda da će, čim drugi krug izbora bude završen 13. decembra, početi prebacivanje krivice ko je odgovoran za predaju regiona Nacionalnom frontu.

3. Oland i Sarkozi su gubitnici

Popularnost predsednika Fransoa Olanda je posle napada u Parizu povećana, ali je to u nedelju ispalo malo važno. Novi naglasak na bezbednosnim pitanjima, uz pozive na oštriji stav prema migrantima i izbeglicama, ostavlja Olanda tačno gde je bio pre: nepopularni predsednik koji izgleda ne može da pronađe način za rešavanje visoke stope nezaposlenosti - koja je sada, po prvi put, iznad proseka evrozone

Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Za Olanda je ovo i lični poraz, jer je pre pet godina na čelu tada opozicione Socijalističke partije odneo ubedljivu pobjedu na lokalnim izborima, kada je njegova stranka preuzela 20 od 21 regiona u zemlji.

Ali Olandov poraz nije pobeda za njegovog dugogodišnjeg konzervativnog rivala NIkolu Sarkozija, takođe gubitnika. U mnogim regionima su ga napustili dugogodišnji birači u korist Mari Le Pen, a njegova strategija da se sa teškom retorikom nadmeće sa NF nije ubedila mnoge birače.

4. Pažnja će biti usmerena na predsedničke izbore 2017.

Osamnaest meseci pre predsedničkih izbora, rezultati nedeljnog glasanja će biti analizirani da bi se procenile šanse za potencijalne kandidate. Preliminarni rezultati nedeljnih izbora pokazali su da stranke levice imaju oko 35 odsto glasova, konzervativci - Republikanci i drugi - su osvojili između 30 i 32 odsto, a Nacionalni front između 29 i 31 odsto.

Tajna nada socijalista i konzervativaca je dolazak na vlast Nacionalnog fronta u velikom regionu - ono što do sada nisu imali. Oni smatraju da stranka nema iskustvo u upravljanju, a da će birači imati priliku da ih vide u vezi poreske politike, upravljanja budžetom, sedenja na školskim odborima i u saradnji sa drugim lokalnim i regionalnim vlastima. Pretpostavka je da će birači otvoriti oči kada vide Nacionalni front na delu

5. Šta se dešava u Francuskoj ne ostaje u Francuskoj

Marin Le Pen se u svom pobedničkom govoru u nedelju uveče uzdržavala od bilo kakvog pomena Evrope ili zla za koje ona smatra da EU donosi Francuskoj. To može biti najsigurniji znak da je ona već počela svoju predsedničku kampanju. Ali njeni podređeni nisu pokazali istu uzdržanost, i već su osudili Evropu, tržišnu ekonomiju i "uticaj SAD na spoljnu politiku".

Lako je videti da će Nacionalni front kao glavna stranka u zemlji imati veliki uticaj na generalnu debatu o Evropi - o temama kao što su izbeglička kriza, ekonomski problemi u zemlji ili uloga Nemačke u EU, da pomenemo samo neke.

Ostaje da se vidi koliko će to uticati Olandovu politiku, ali će najverovatnije svaki program reformi biti stavljen na led da bi se izbegle kontroverze. Oland će onda morati da se osloni na spoljnu politiku, gde neće dobiti mnogo glasova, i da se nada da će pre početka predsedničke kampanje uspeti da suzbije nezaposlenost.

Tek će se pokazati se da li će nešto moći da se promeni u narednih 18 meseci. Ali, bez obzira na to kako će se NF pokazati u drugom krugu izbora, Mari Le Pen se više neće povlačiti. A ona nije sama, jer u u mnogimm zemljama Zapadne Evrope - u Belgiji, Danskoj , Švedskoj, Holandiji, Austriji i Švajcarskoj stranke krajnje desnice nacionalistički pokreti su anketama javnog mnenja među najpopularnijim. To ne znači da mogu da preuzmu vlast, ali znači da u većem delu Evrope ove stranke utiču na politiku i postavljanju teme. U istočnoj Evropi, nacionalistička desnica je već na vlasti u Mađarskoj i Poljskoj.

Desničarske stranke u Istoka i Zapada dele isto neprijateljstvo prema globalizaciji i multikulturalizmu.U tom smislu, Evropska unija nikada nije izgledala tako privremena i krhka.

(BBC/Politico/Guardian - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track