BRITANCI BAKLJAMA NA ŠPANSKI BROD: Zamalo tuča zbog američke podmornice
Foto: Printscreen Twitter

Incident na moru

BRITANCI BAKLJAMA NA ŠPANSKI BROD: Zamalo tuča zbog američke podmornice

Planeta -

Patrolni brod španske obalne straže navodno je pokušao da spreči američku nuklearnu podmornicu USS Florida, naoružanu balističkim projektilima, u nameri da uplovi u vode Gibraltara.

Gilbraltar je inače pod kontrolom Ujedinjenog Kraljevstva, čiju suverenost nad teritorijom Španci dovode u pitanje.

Tako tvrdi britanski tabloid San, koji izveštava i da je bojni brod britanske mornarice prema španskom brodu ispalio nekoliko signalnih baklji.

Ovo se desilo tokom aprila, a neimenovani britanski zvaničnici, koji tvrde da su Španci "gnjavili" Amerikance, incident su nazvali opasnim.

Navodno je patrolni brod u dva navrata pokušao da preseči put američkoj podmornici, ali su ga u poslednjem trenutku, oba puta, Britanci odagnali od takvih namera.

Službeni je London, zbog ovog incidenta negodovao kod vlasti u Madridu.

"Ovo nije samo opasna španska igra, nego je reč o ponašanju nedostojnom jedne članice NATO koja na takav način tretira svoje američke saveznike", izjavio je neimenovani britanski zvaničnik.

"Američka mornarica garantuje sigurnost Sredozemnog mora za celi NATO i mora joj biti dozvoljeno uplovljavanje u luke koje odabere, pa makar to bio i Gibraltar", dodao je neimenovani Britanac.

San dalje navodi da je španski brod Rio Sedena, pošto su Britanci prema njemu ispalili baklje, još jednom pokušao da preseče put podmornici, ali je onda intervenisao britanski patrolni brod HMS Sabre u pratnji jednog većeg čamca na naduvavanje. Ovo je bio prvi slučaj u poslednje dve godine da su Britanci ispalili signalne baklje zbog sličnog incidenta.

Da je do incidenta došlo Sanu su potvrdili u kancelariji za odnose s javnošću gibraltarskog guvernera, a javili su se i svedoci jednog od dva španska pokušaja presecanja puta podmornici.

Španci se o ovom incdentu zasad nisu oglasili.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track