BRITANKA NEĆE BITI OSUĐENA JER JE SILOVANA: Sud u Dubaiju odbacio optužbe protiv nesrećne žene
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Pravda

BRITANKA NEĆE BITI OSUĐENA JER JE SILOVANA: Sud u Dubaiju odbacio optužbe protiv nesrećne žene

Planeta -

Sud u Dubaiju odbacio je optužbe za seks van braka protiv britanske državljanke koja je prijavila silovanje.

Britanka (25) koja je bila na turističkom putovanju u Dubaiju, prijavila je lokalnoj policiji da su je silovala dvojica muškaraca, takođe Britanaca. Dejvid Batlin (22) i Luis Haris (24) uhvaćeni su i ispitani, nakon čega su pušteni uz kaucija.

Ali uhvaćena je i navodna žrtva silovanja, i to na temelju optužbe za vanbračni seks, koji je u Dubaiju ilegalan. Iako je kasnije puštena, i njoj je oduzet pasoš.

Kancelarija javnog tužilaštva saopštila je da je "nakon pažljivog razmatranja svih dokaza", uključujući njene i izjave osumnjičenih, zaključila da je Britanka imala dobrovoljni seksualni odnos.

"Video pronađen na mobilnom telefonu jednog od osumnjičenih koji prikazuje sam čin bio je ključni dokaz koji podstiče ovaj zaključak", piše u saopštenju i dalje navodi kako protiv nikoga od uključenih neće biti nastavljen sudski postupak: "Nakon zatvaranja slučaja, sve tri stranke uključene u slučaj u procesu su dobijanja svojih pasoša i slobodne su da napuste Ujedinjene Arapske Emirate."

Britansko udruženje stručnjaka za emiratsko pravo Detejnd in Dubai pozdravila je odluku i napomenula da je međunarodna zgroženost optužbom verovatno doprinela odbacivanju slučaja.

"Drugi u prošlosti nisu bili takve sreće, ali nadamo se da ovo označava novi pristup sličnim slučajevima u budućnosti i preporučujemo da službe dobiju adekvatnu obuku o postupanju prema potencijalnim žrtvama zločina", komentarisali su iz udruženja.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track