BRITANSKI GENERAL: Za godinu dana nuklearni rat NATO i Rusije! Putin će prvo napasti ove zemlje...
Foto: AP 24 Sept 2015

Sumorna predviđanja

BRITANSKI GENERAL: Za godinu dana nuklearni rat NATO i Rusije! Putin će prvo napasti ove zemlje...

Planeta -

Penzionisani britanski general Ser Ričard Širef, koji je bio zamenik vrhovnog komandanta NATO pakta u Evropi između 2011. i 2014. godine, upozorio je da NATO rizikuje mogućnost nuklearnog rata s Rusijom u roku godine dana ukoliko ne ojača svoje odbrambene sposobnosti u baltičkim državama,

On je tezu izneo u svojoj knjizi "2017: Rat s Rusijom" - iako je reč o delu fikcije, penzionisani general je za BBC 4 rekao kako su događaji opisani u knjizi vrlo mogući, piše Independent.

Po njegovom mišljenju, ruski napad na baltičke države je vrlo moguć te bi zapadne sile morale hitno preduzeti nešto po tom pitanju kako bi izbegle potencijalnu katastrofu.

"Činjenica je da bi zbog ruskog vezivanja nuklearnog oružja uz svaki aspekt njihovih odbrambenih sposobnosti ovo bio nuklearni rat", kazao je Širef za BBC.

"O predsedniku Putinu moramo suditi po njegovim delima, a ne rečima. Napao je Gruziju, napao je Krim, napao je Ukrajinu. Izvukao se svaki put kada je upotrebio vojnu snagu. Stoga je u vreme tenzija napad na baltičke države itekako moguć", smatra britanski general.

Ako se tako nešto dogodi, članice NATO pakta bi po članu 5 osnivačkog sporazuma alijanse morale skočiti u odbranu svojih saveznica.

Širef smatra da bi Putin mogao napasti baltičke države ako će imati utisak da je NATO slab te da će, kao i u Krimu, svoj postupak predstavitiu kao odbrambeni akt sa ciljem da zaštiti rusku manjinu u tim državama.

Iako je NATO u zadnjim mesecima pojačao vojnu prisutnost na Baltiku, Šhiref smatra da to još nije dovoljno:

"Moramo da dignemo lestvicu toliko visoko da agresor zaključi da napad nije vredan rizika. Po mom mišljenu, lestvicu nismo digli dovoljno visoko", zaključio je penzionisani general.

(Sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track