BRITANSKI MINISTAR: Bregzit tek krajem marta
Foto: Reuters

BRITANSKI MINISTAR: Bregzit tek krajem marta

Planeta -

STOKHOLM - Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je danas da Velika Britanija neće pokrenuti proces izlaska iz Evropske unije na samitu u Briselu, koji će biti održan 9. i 10. marta, kao što su spekulisali mediji, nego krajem marta.

Upitan za mogućnost da član 50 Lisabonskog ugovora bude aktiviran na samitu EU početkom marta, Dejvis je ocenio da bi to bilo prerano.

"Govorili smo o kraju marta ili do kraja marta", podsetio je Dejvis na konferenciji za novinare u Stokholmu istakavši da se 9. i 10 mart ne uklapaju u vremenski raspored britanske vlade. On je, istovremeno, izrazio uverenje da će biti ispunjen dvogodišnji rok za pregovore o Bregzitu.

Britanska vlada još čeka da gornji dom parlamenta te zemlje, Dom lordova, usvoji zakon kojim se britanskoj premijerki Terezi Mej daje ovlašćenje da pokrene proces izlaska iz EU. Donji dom britanskog parlamenta već je prihvatio zakon 9. februara, čime je premijerka Mej dobila zeleno svetlo tog doma da idućeg meseca pokrene proces razdruživanja, sedam meseci nakon britanskog referenduma. Mejeva nije želela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio Vrhovni sud. Ona je već ranije rekla da će 31. marta aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track