BRITANSKA MINISTARKA POLICIJE: Curenje informacija medijima u SAD ne sme da se ponovi
Foto: Reuters

Istraga

BRITANSKA MINISTARKA POLICIJE: Curenje informacija medijima u SAD ne sme da se ponovi

Planeta -

Salman Abedi (22), koji je izveo bombaški samoubilački napad u Mančester areni tokom koncerta Arijane Grande i ubio 22 osobe, nije delovao sam, izjavila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rud.

Rudova je potvrdila da je Abedi odranije poznat bezbednosnim službama.

"Izgleda da je verovatno, da je moguće, da on to nije uradio sam. Obaveštajne službe i policija prate tragove da bi dobili informacije...kako bi bili bezbedni", rekla je Rudova za BBC radio. Ona je prokomentarisala i to što su neki detalji istrage "procureli" u inostranstvo, u SAD, nazivajući to "iritantnim" i istakla da je "bila jasna sa prijateljima" da se to ne sme ponoviti.

"Britanska policija je bila veoma jasna da želi da kontroliše protok informacija da bi se zaštitio integritet operacije...Tako da je iritantno kada informacije dođu iz drugih izvora i ja sam bila potpuno jasna sa našim prijateljima da se to ne sme ponoviti", istakla je Rud.

Upitana da li su time američke vlasti ugrozile istragu, Rud je odgovorila da "ne bi išla tako daleko".

Premijerka Tereza Mej dana održaće novi sastanak Odbora Kobra za reagovanje u kriznim situacijama. Ona je prethodno objavila da je Velika Britanija podigla nivo pretnje od terorizma na "kritičan", što znači da se smatra da je neizbežan novi napad.

Islamska država preuzela je odgovornost za preksinoćni samoubilački napad na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru, kada su 22 osobe poginule, a na desetine povređeno.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

5 najvećih terorističkih napada koji su pogodili Britaniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track