Prikaži najnovije vesti
Nemačka, policija, foto Reuters
Otkrivao informacije

BRUKA U NEMAČKOJ: Obaveštajac uhapšen zbog povezanosti sa islamistima

Planeta 2

Nemac (51), zaposlen u obaveštajnoj službi te zemlje uhapšen je u Dizeldorfu zbog navodnog otkrivanja državnih informacija islamsko - ekstremističkom sajtu.

Kako navode agencije, nemačka unutrašnja obaveštajna agencija (BfV) otkrila je pre četiri nedelje aktivnosti zaposlenog, kada je pokušao da se domogne veoma "osetljivih" informacija koristeći lažno ime u praveći komentare "u duhu" islamskih ekstremista.

BfV nije odmah odgovorila na mejl, jer nije bilo dokaza da agenciji ili zaposlenima preti opasnost, a nije ni precizirala šta je tačno uhapšeni radio u agenciji, niti od kada radi u njoj.

"On je optužen za pravljenje islamističkih komentara na internetu koristeći lažno ime i zbog otkrivanja agencijskih podataka na internetu. Nije se ponašao sumnjivo dok je bio zaposlen", saopštili su iz agencije.

Nemački zvaničnici pojačali su nadzor zbog mogućih islamističkih grupa i pojedinaca nakon dva napada Islamske države u julu.

Kako je BfV navela, u Nemačkoj deluje oko 40.000 islamista, uključujući 9.200 ultra konzervativnih islamista poznatih i kao Salafisti.

Direktor te agencije je ranije izjavio da je Nemačka meta islamskog terorizma i da mora da shvati da će Islamska država i druge terorističke organizacije nastaviti da napadaju Nemačku ukoliko im se ukaže prilika.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir