ZASTRAŠUJUĆA PROŠLOST TERORISTE IZ BERLINA: Sejao strah po Italiji, pokušao da zapali decu u školi
Foto: AP

Nije bio "tih i povučen"

ZASTRAŠUJUĆA PROŠLOST TERORISTE IZ BERLINA: Sejao strah po Italiji, pokušao da zapali decu u školi

Planeta -

Anis Amri (24), koji je osumnjičen za teroristički napad na božićnom sajmu u Berlinu, došao je u Italiju 2011. godine iz Tunisa, pošto je iz te zemlje pobegao zbog više krivičnih dela poput krađe, nanošenja telesnih povreda, ali i zbog pokušaja paljenja škole

U Kataniji na Siciliji je krenuo u školu kako bi naučio jezik. Italijanska Stampa piše da je u razredu "sejao strah". Amri je drugim učenicima krao stvari, pretio im, a nekima je naneo i teške povrede.

Amri je iz Tunisa pobegao i to navodno zbog više krivičnih dela. Međutim, čim je došao u Italiju, policija ga je registrovala. Iako je tada već bio punoletan, to nije želeo da prizna kako bi dobio određene povlastice.

Kada je pokušao da zapali školu policija ga je uhapsila. U Italiji je bio četiri godine u zatvoru, a kada su ga pustili, otišao je u Nemačku. I tamo su ga ubrzo registrovali kao nasilnika, pa je završio u istražnom pritvoru.

Na kraju je oslobođen, jer nisu mogli da ga izruče Tunisu. Nije imao dokumente, a zvaničnici te države rekli su da oni nemaju podataka o Amriju. Policija ga je pratila, ali u jednom trenutku su ga izgubili iz nepoznatih razloga.

Navodno je napad planirao mesecima. Spigel piše da se nudio da će izvršiti napad. Policija mu je prisluškivala razgovore i Anis je navodno najavio da može nabaviti oružje, ali su ti razgovori bili šifrovani i teško razumljivi pa na kraju nisu doveli do hapšenja.

Focus piše da je policija u Severnoj Rajni-Vestfaliji znala da Amri planira napad. Napad je navodno planirao još od leta. Amri je krugu ljudi okupljenima oko propovednika Abu Valaa više puta govorio o planovima atentata.

Amri je boravio u Berlinu i na području nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije. Njegov brat koji živi u Tunisu medijima je rekao kako su se poslednji put čuli pre dve nedelje. Komunicirali su preko Fejsbuka kada mu je savetovao da se preda.

Na Fejsubuku se pojavio i video koji navodno prikazuje Amrija kako se šeta Berlinom. Video je snimljen u septembru ove godine.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track