ČAST KOJI SU IMALI SAMO CAREVI: Putin stao na vizantijski tron!
Foto: AP

Poseta Svetoj Gori

ČAST KOJI SU IMALI SAMO CAREVI: Putin stao na vizantijski tron!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je na Svetu Goru povodom hiljadugodišnjeg ruskog prisustva na Atosu. Proslavi obeležavanja ovog jubileja, osim Putina, prisustvuje i ruski patrijarh Kiril.

Putin je jutros iz Atine avonom doputovao u Solun, a potom automobilom dovezen do obale u blizini Svete Gore i brodom prevezen do Atosa, jednog od centara pravoslavnog sveta.

Tamo je najpre posetio Kareju - prestonicu i administrativni centar Svete Gore, gde se nalazi Hram Protata, a dočekalo ga je 20 igumana i 20 predstavnika monaha.

Foto: AP
Foto: AP

"Ovde na Atosu se odvija veličanstven i važan rad na moralnim vrednostima", rekao je Putin, zahvalivši monaškoj zajednici na gostoprimistvu prilikom njegove druge posete Svetoj Gori.

Tokom susreta sa članovima Protata (uprave Svete Gore) u manastiru Uspenja presvete Bogorodice, Putin je bio smešten u nekoj vrsti stolice ili prestola, koji je do sada bio rezervisan samo za vizantijske careve, objavili su ruski mediji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posle liturgije, Putina je pozdravio grčki predsednik Prokopis Pavlopulos, a potom su razgovarali u glavnoj administrativnoj zgradi monaške zajednice.

Patrijarh Kiril izjavio je da taj događaj treba da prođe tako da, ne samo Rusija i Grčka, već i celi svet osete značaj duhovne tradicije pravoslavlja. U planu je da Puti poseti Kareju prestonicu i administrativni centar Svete Gore, gde se nalazi Hram Protata.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tamo će ga dočekati grčki predsednik Prokopis Pavlopulos kao i članovi Sinoda. prvo će u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice biti održana kratka molitva, zatim će Putin razgovarati sa članovima Sinoda, nakon čega se očekuje njegovo kratko obraćanje javnosti.

Posle toga Putin će otići u manastir Svetog Pantelejmona gde će ga dočekati ruski patrijarh Kiril.

(Sputnik/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track