ČELNICI BRITANIJE GURAJU PREMIJERA U NATO: Dejvid Kameron kandidat za generalnog sekretara?
Foto: Fonet/AP

Prenosi Politiko

ČELNICI BRITANIJE GURAJU PREMIJERA U NATO: Dejvid Kameron kandidat za generalnog sekretara?

Planeta -

Britanski ministri i jedan strani državnik ohrabruju bivšeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona da se kandiduje za funkciju novog generalnog sekretara NATO.

To, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom, navodi sajt politico.eu koji ocenjuje da bi nova funkcija za Kamerona u Briselu dala Britaniji veliku ulogu u Evropi u periodu nakon izlaska te zemlje iz EU.

Skoro pola godine otkako je odstupio sa pozicije premijera, Kameron je, kako se navodi imao "razgovore" o vodećem položaju u NATO. Kameron nije odbacio tu mogućnost iako je u drugim prilikama odbijao da se obaveže prema Alijansi.

Navodi se da britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson, ministar finansija Filip Hamond i ministar odbrane Majkl Folon žele da Kameron preuzme funkciju generalnog sekretara NATO, koju trenutno obavlja Norvežanin Jens Stoltenberg.

Prema navodima Kameronovih poznanika, on se prošlog meseca sastao u Londonu sa nekadašnjim generalnim sekretarom NATO i bivšim danskim premijerom Andersom Fogom Rasmusenom, sa kojim je između ostalog razgovarao o vodećoj funkciji u Alijansi.

Stoltenberg je postao generalni sekretar NATO 2014, a prema navodima višeg zvaničnika Alijanse koji je insistirao na anonimnosti, on bi mogao da na toj funkciji ostane pet umesto prvobitno planirane četiri godine, do aprila 2019.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track