CEO SVET PRATI ASANŽOVO SASLUŠANJE: Ali, neko potpuno neočekivan je obeležio današnji dan!
Foto: AP, 05.12.2011.

Hit u ambasadi

CEO SVET PRATI ASANŽOVO SASLUŠANJE: Ali, neko potpuno neočekivan je obeležio današnji dan!

Planeta -

Saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža zbog navodnih silovanja u Švedskoj počelo je danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, a njegov advokat Per Samuelson je naveo da nema sumnje da je Asanž nevin.

Optužnica protiv Asanža za silovanje u Švedskoj još nije podignuta, već se radi o predistražnom postupku. Međutim, ono što je najviše privuklo pažnju medija je Asanžov ljubimac, jedan vrlo simpatičan mačak.

On se kratko pojavio na prozoru ambasade dok je trajalo saslušanje. Čak je bio i formalno obučen, crveno-bela kravata mu je sasvim lepo stajala, a imao je i belu kragnu.

Foto: Youtube/Printscreen/RT
Foto: Youtube/Printscreen/RT

Osnivač i urednik Vikiliksa Džulijan Asanž (44) pre nekoliko meseci je od dece dobio malo mače kako bi mu pravilo društvo u izolaciji.

Foto: AP
Foto: AP

Inače, kako je prenose agencije, Asanža ispituje glavna švedska tužitelja Ingrid Isgren uz ekvadorskog tužioca.Njegov advokat Per Samuelson je naveo da bi ispitivanje moglo da traje nekoliko dana.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ja sam pun nade. Objektivno, nema sumnje da se sve desilo onako kako Asanž kaže", rekao je Samuelson.Ispred ambasade, okupili su se ljudi koji drže plakate "Oslobodite Asanža", "Nećete zaustaviti Vikiliks", a može se videti i plakat sa natpisom "Ljubitelji slobode sveta kažu, hvala ti Ekvadore", koji se nalazi ispod balkona sa kog se Asanž ranije obraćao simpatizerima.Ssvedski policijski inspektor takođe prisustvuje saslušanju, a u planu je i da uz Asanžovu saglasnost bude uzet uzorak njegovog DNK.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Asanž je ranije, preko advokata, rekao da saslušanje vidi kao priliku da "skine ljagu sa svog imena".Nakon predsedničkih izbora u SAD, simpatizeri Asanža su pokrenuli peticiju kojom pozivaju Donalda Trampa da oslobodi Asanža svih optužbi. Peticija do sada ima više od 17.000 potpisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track