CERAR: Hrvatska ne može da izađe iz arbitraže MILANOVIĆ: Može. I hoće!
Foto: Ap, Roiters

Nova svađa

CERAR: Hrvatska ne može da izađe iz arbitraže MILANOVIĆ: Može. I hoće!

Planeta -
Ljubljana i Zagreb ne mogu da se slože ni oko hrvatskog izlaska iz arbitraže

LJUBLJANA - Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da Hrvatska, u skladu s međunarodnim pravilima, ne može da iazđe iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar kaže da je to stav i Arbitražnog suda, koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog sudije u arbitraži pošto je odstupio raniji sudija Jernej Sekolec, kao i da su iz Haga naveli da će se arbitraža nastaviti, prenela je Hina.

Miro Cerar (desmo) bio je tri dana domaćin ruskom kolegi Dmitriju Medvedevju (Foto: AP)
Miro Cerar (desmo) bio je tri dana domaćin ruskom kolegi Dmitriju Medvedevju (Foto: AP)

"Želim da se političke strasti smire i da ih ne podstiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani", kazao je slovenački premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude.

"Može. I hoće!", odgovorio je njegov hrvatski kolega Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare. Milanović je saopštio da su hrvatske parlamentarne stranke postigle saglasnost o istupanju iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom oko Piranskog zaliva. On je dodao da je sporazum kontaminiran i da Hrvatska ne može da ostane u toj arbitraži.

http://www.youtube.com/watch?v=8dmFSIGYqJc

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Hrvatski Večernji list preneo je pisanje Kurira
Hrvatski Večernji list preneo je pisanje Kurira

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track