ČEŠKA DO KRAJA MESECA ŠALJE 15 POLICAJACA U SRBIJU: Pojačanje za borbu protiv ilegalne migracije
Foto: AP 29 Februar

Jedna grupa već stigla u Bugarsku

ČEŠKA DO KRAJA MESECA ŠALJE 15 POLICAJACA U SRBIJU: Pojačanje za borbu protiv ilegalne migracije

Planeta -

Češka je u Bugarsku, na granicu sa Srbijom, poslala 15 policajaca u okviru misije zaštite granica Fronteks, a do kraja oktobra poslaće 15 policajaca i u Srbiju da pomognu suzbijanje nelegalne migracije.

Naoružani češki policajci s jednim psom tragačem u zajedničkim patrolama s bugarskim policajcima u oblasti Kalotine obezbeđivaće deo granice Bugarske i Srbije, što je spoljašnja granica Evropske unije.

U Bugarskoj će ostati do 24. novembra, a ukoliko to Bugarska bude zatražila, boravak mogu da produže ili da ih zameni nova grupa policajaca iz Češke.

"Još tokom oktobra poslaćemo takođe 15 policajaca u misiju u Srbiju", kazao je češkoj televiziji ČT šef češke policije Tomaš Tuhi.

Bohuslav Sobotka, Foto: AP
Bohuslav Sobotka, Foto: AP

Češki premijer Bohuslav Sobotka je obećao Bugarskoj policajce i 770.000 evra novčane pomoći zbog migrantske krize. Češka je ove godine u misije Fronteksa i kao bilateralnu pomoć u migrantskoj krizi slala policajce i eksperte u osam zemalja što je skoro četiri puta više nego prošle godine.

DOKLE ĆE NAM STIZATI MIGRANTI: Srbija ima rezervni scenario, a sve zavisi od dogovora EU i Turske

Slovačka je Bugarsku poslala 22 policajca. Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska su zajedno, kao Višegradska četvorka, predložile da se, umesto prihvatanja nacionalnih kvota za preraspodelu izbeglica među zemljama EU, primeni "elastična solidarnost": da zemlje koje kao Višegradska četvorka ne žele izbeglice, posebno ne muslimane, osetno više doprinesu zaštiti spoljašnjih granica EU i daju humanitarnu pomoć izbeglicama u logorima na Bliskom istoku i u severnoj Africi.

MAĐARI DOBIJAJU POJAČANJE: I češki policajci na granici sa Srbijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track