ČEŠKA SE NAOŠTRILA: Ako treba, tužićemo EU zbog izbegličkih kvota
Foto: AP

Upozorenje

ČEŠKA SE NAOŠTRILA: Ako treba, tužićemo EU zbog izbegličkih kvota

Planeta -

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je danas da bi njegova zemlja mogla da presavije tabak kao Slovačka što je uradila ako Evropska unija pokuša da uvede trajni mehanizam preraspodele izbeglica po nacionalnim kvotama.

"Ne želim da unapred isključim nijednu reakciju", rekao je Sobotka češkoj televizijskoj stanici Prima. On je ipak izrazio nadu da podnošenje tužbe neće biti potrebno jer u novim izmenama politike azila koje predlaže Evropska komisija kvote i trajna relokacija neće proći.

Sobotka je izjavio da Češka nastoji da se protiv nacionalnih izbegličkih kvota i trajnog mehanizma relokacije okupi šira koalicija članica, a ne samo Višegradska četvorka. Češki premijer je najavio da će Češka zahtevati da se o izmenama politike azila i trajnim kvotama raspravlja na samitima šefova država, gde se odluke usvajaju konsenzusom, a ne da o tome kao prošle jeseni odlučuju ministri glasanjem i prostom većinom. Sobotka je ranije označio predloge EK kao pokušaj federalizacije politike azila koja mora da ostane u rukama nacionalnih parlamenata i vlada.

"Nadam se da će Češka u saradnji sa drugim državama to uspeti da spreči. Ukoliko ne uspe, ne želim unapred da isključim nijednu moguću reakciju", kazao je danas Sobotka.

Bohuslav Sobotka: Nadam se da neće biti potrebe za tužbom (Foto: AP)
Bohuslav Sobotka: Nadam se da neće biti potrebe za tužbom (Foto: AP)

Među argumentima o tome da kvote ne valjaju i ne mogu da funkcionišu Čečka izdvaja krah projekta pomoći i prihvatanja u okviru kvota grupe od 153 hrišćanskih izbeglice iz Iraka. Projekat čeških hrišćanskih zajednica i dobrovoljaca zaustavljen je pošto je od 89 izbeglica nakon nekoliko nedelja 41 osoba iznenada bez objašnjenja odbila češki azil i pokušala da pobegne u Nemačku. Prvu grupu od 25 izbeglica nemačka policija je zaustavila čim su prešli granicu i sada ih vraća Češkoj, a druga grupa od 16 Iračana hrišćana koje je policija zaustavila krajem sedmice još su u Češkoj, opet se predomislila i traži azil u Češkoj. ž

Iste probleme imao je u jesen i sličan projekat prihvatanja hrišćanskih izbeglica iz Sirije u Poljskoj, dok istovetni projekat u Slovačkoj funkcioniše bez ikakavih problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track