ČEŠKI PREDSEDNIK: Angela Merkel je lažni humanista
Foto: Beta

Razočaran reakcijom EU

ČEŠKI PREDSEDNIK: Angela Merkel je lažni humanista

Planeta -
Miloš Zeman, takođe, optužuje izbeglice koje vuku decu sa sobom izlažući ih tako ogromnom riziku

PRAG - Stav nemačke kancelarke Angele Merkel prema prijemu sirijskih izbeglica je lažni humanizam, ocenio je danas predsednik Češke Miloš Zeman i dodao da neke izbeglice nanose štetu sopstvenim zemljama, koriste decu kao živi štit i ne zaslužuju saosećanje.

Zeman je rekao da se, iako i sam žali decu izbeglica koje dolaze u Evropu, pita zašto ih roditelji "vuku" sa sobom i stavljaju u gumene čamce, izlažući ih riziku da se podave, dodajući da su oni koji ne zaslužuju sažaljenje mladi, zdravi i dobro materijalno obezbeđeni muškarci, koji bi trebalo "da ostanu u svojim zemljama i bore se za njih".

Češki predsednik kaže i da su to muškarci s "ajfonima" i "ajpodima", koji "u drugom džepu imaju hiljade evra ili dolara, kao i da se mnogi od njih predstavljaju kao Sirijci, iako sa Sirijom nemaju nikakve veze, s obzirom na to da je kod njih pronađeno mnogo lažnih sirijskih pasoša".

Zeman smatra i da je sramota što Evropska unija ne može da zaštiti svoje granice, prenose češki elektronski mediji. On se složio s bivšim predsednikom Češke Vaclavom Klausom, koji se zalaže za referendum o prihvatanju izbeglica, da građani treba sami da odluče da li će prihvatiti evropski sistem kvota.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track