CIPRAS MOLI SVOJU SIRIZU: Podržite plan reformi, narod nas nije ovlastio da napustimo evro
Foto: Reuters

Ubeđivanje

CIPRAS MOLI SVOJU SIRIZU: Podržite plan reformi, narod nas nije ovlastio da napustimo evro

Planeta -
Premijer Grčke pokušava da spreči gregzit uoči glasanja u parlamentu o planu fiskalnih reformi

ATINA - Predsednik grčke vlade Aleksis Cipras apelovao je danas, uoči glasnja o planu fiskalnih reformi u parlamentu, na poslanike svoje partije Siriza da podrže plan fiskalnih reformi u zamenu za dobijanje pomoći kreditora, upozorivši ih da im narod nije dao mandat da izvedu Grčku iz evrozone.

U poslednjem pokušaju da zaustavi finansijski slom zemlje, Cipras je zatražio odobrenje Sirize za vladin plan reformi koji su kao uslov postavili međunarodni kreditori da bi odobrili novu finansijsku pomoć Atini, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izjavu jednog grčkog zvaničnika.

"Suočeni smo sa krucijalnim odlukama. Imamo mandat da postignemo bolji dogovor od ultimatuma koji nam je dala evrogrupa, ali nam svakako nije dat mandat da izvedemo Grčku iz evrozone, Svi smo u ovome zajedno", preneo je taj izvor Ciprasove reči.

Prema prvim informacijama, Cipras se novim planom reformi koji treba da pomogne stabilizovanje ekonomske situacije saglasio sa povećanjem poreza i reformom penzionog sistema, u skladu sa zahtevima kreditorske Trojke: Evropske komisije (EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), preneo je Bi-Bi-Si. Pored toga, grčka vlada namerava da smanji budžetske rashode za više od 12 milijardi evra u naredne dve godine.

U zamenu za ustupke, Grčka očekuje od kreditora reviziju ciljnih parametara o obimu prvobitnog budžetskog suficita za predstojeće četiri godine i dobijanje novog programa finansijske pomoći od 53,5 milijardi evra za pokrivanje obaveza po dugu do kraja juna 2018. godine.

U slučaju da kreditori budu zadovoljni novim nacrtom reformi, koji je kreditorima dostavljen noćas dva sata pre isteka postavljenog roka, Grčka bi mogla da dobije novu tranšu finansijske pomoći, potrebne da isplati državni dug. Grčka je od EK, ECB i MMF dobila ranije više od 200 milijardi evra u okviru programa pomoći, započetog pre pet godina.

U subotu će predlog koji je dosatvila Atina biti analiziran na sastanku ministara finansija zemalja evrozone, a u nedelju će biti razmatran na samitu EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track