CIPRAS: Za Bregzit nisu krivi Britanci, nego lideri EU koji su podstakli jačanje nacionalizma
Foto: AP

Blok u krizi

CIPRAS: Za Bregzit nisu krivi Britanci, nego lideri EU koji su podstakli jačanje nacionalizma

Planeta -

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da ne krivi građane Britanije zato što su na referendumu u četvrtak glasali za izlazak iz Evropske unije, već lidere tog bloka.

Cipras je u obraćanju članovima centralnog komiteta svoje stranke Siriza rekao da je rezultat referenduma posledica "hroničnih nedostataka" evropskih lidera i njihovog insistiranja na merama štednje, koje su podstakle jačanje populizma i nacionalizma, preneo je Rojters.

"Koliko god nas rastužila odluka Britanaca, to je odluka koja mora da se poštuje. Ne smemo da okrivljujemo Britance. Granice su bile otvorene za mere štednje, ali zatvorene za ljude", istakao je Cipras, čija je pobuna protiv politike Evropske unije prošle godine dovela taj blok u duboku krizu.

Cipras je na čelu Sirize dvaput pobedio na izborima u Grčkoj, kao i na referendumu prošle godine, kojim je želeo da okonča višegodišnju primenu mera štednje, nametnute Grčkoj od strane EU zbog neodrživog grčkog duga.

Članice evrozone su, međutim, naterale Ciprasa da prihvati nove uslove u zamenu za novi paket pomoć i nastavak članstva u zoni evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja