CRKVA IM ODOBRILA AZIL: Grupa izbeglica neće biti deportovana iz Nemačke u Češku
Foto: Reuters 7 Jun

CRKVA IM ODOBRILA AZIL: Grupa izbeglica neće biti deportovana iz Nemačke u Češku

Planeta -

Grupa od 17 izbeglica neće biti deportovana iz Nemačke u Češku pošto joj je privremeni azil odobrila nemačka Evangelistička crkva kada su se požalili da bi ih Prag vratio u Irak, kao osvetu jer su nezahvalni, javlja Češki radio.

Porodica iračkih hrišćana u Češku je stigla u februaru u okviru projekta češke crkvene fondacije "Generacija 21" koja je planirala da iz izbegličkih logora u Iraku i Libanu spasi 153 hrišćana, a češka vlada se u projekat uključila tako što bi im odobrila azil.

Trećina od ukupno 89 izbeglica koliko je fondacija stigla da preveze krajem marta je, međutim, iznenada odbila češki azil i zatražila da im vrate pasoše. Oni su bez objašnjenja nevladinim organizacijama koje im pomažu iznajmili autobus da ih preveze do Esena u Nemackoj, na šta nemaju pravo sa privremenim dozvolama za boravak.

Nemačka policija zadržala ih je pet kilometara iza češke granice. Nemačke vlasti su htele da ih odmah vrate u Češku, ali Iračani su zatražili azil u Nemačkoj, a na kraju su bili odbijeni.

"Ne razumem Nemačku. Naglo je promenila mišljenje. Koliko jutros je tražila da nam vrati tu grupu izbeglica. Nemačka kao najglasniji zagovornik relokacija i kvota u kojima su nas preglasali, sada odjednom omogućava izbeglicama da istupe iz tog programa", kazao je početkom aprila češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Iako je Češka obećala da grupa Iračana može ponovo da podnese zahtev za azil u Češkoj, izbeglice su ubedile Evangelističku crkvu da im pruži privremeni azil, jer su im navodno iz Češke stizali signali da bi bili vraćeni u Irak pošto su se poneli nezahvalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track