CRNE PROGNOZE NOBELOVCA ZA EKONOMIJU: Raspašće se evrozona, kriva je Nemačka i mere štednje
Foto: AP 20 5 2014

Analiza

CRNE PROGNOZE NOBELOVCA ZA EKONOMIJU: Raspašće se evrozona, kriva je Nemačka i mere štednje

Planeta -

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stiglic, predviđa da će Italija i još neke zemlje napustiti evrozonu narednih godina, okriviljujući evro i nemačku politiku štednje za evropske ekonomske probleme.

Evropi nedostaje odlučnosti da preduzme neophodne reforme, kao što je uspostavljanje bankarske unije, koja bi uključivala zajednički program osiguranja depozita, a nedostaje joj i solidarnosti van nacionalnih granica država-članica, rekao je Stiglic u intervjuu za nemački list Velt, prenosi agencija Rojters.

"Evrozona će postojati i za 10 godina, ali je pitanje kako će izgledati. Vrlo su male šanse da će i dalje imati 19 članica. Teško je reći koje će joj zemlje i dalje pripadati", rekao je on u intervjuu objavljenom u sredu.

"Ljudi u Italiji su sve više razočarani u evro. Italijani počinju da shvataju da Italija ne funkcioniše s evrom", citira Velt Stiglica.

Dodao je da je Nemačka već prihvatila da će Grčka izaći iz evrozone, napomenuvši da je ranije savetovao Grčkoj i Portugaliji da napuste jedinstvenu valutu.

Zabrinutost za sudbinu evrozone je u poslednjih nekoliko meseci eskalirala zbog sve izraženijih strahovanja od napuštanja politike štednje u zemljama na jugu Europe, zbog labave monetarne politike Evropske centralne banke (ECB) i uspona radikalno desne nemačke stranke Alternativa za Nemačku, navodi Rojters.

Stiglic je naveo za nemački list da su evro i politika štednje u Nemačkoj krivi za evropske ekonomske nevolje. Raspad zone zajedničke evropske valute odnosno njena podela na severni i južni deo su jedine realne opcije za oživljavanje posustale evropske ekonomije, prenosi nemački list reči Nobelovca.

DŽOZEF STIGLIC: Američki san je mit

Bivši glavni ekonomista Svetske banke je rekao da Evropa i SAD imaju slične ekonomije, resurse i potencijal radne snage, ali da se američka privreda oporavila od globalne finansijske krize a evropska nije.

"Veliku razliku predstavlja evro", naveo je on, ocenjujući da zajednička evropska valuta vrši pritisak na celu evropsku privredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track